
Castiglion del Bosco Tresoro 2018
Tre toppvinerier, tre druvsorter, en terroir och en magisk Supertuscan!
De tre topproducenterna Caiarossa, Duemani och Tenuta Prima Pietra har gått samman för att skapa ett vin som visar upp den unika terroir som omger den toskanska staden Riparbella. Vi ligger några kilometer från Medelhavskusten, med Bolgheri som närmaste grannappellation.
Så naturligtvis ligger fokus på de Bordeaux-druvsorter som har gett regionen dess internationella erkännande och framgång. Varje producent bidrar med sin egen druvsort till blandningen, som består av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. För att terroiren ska lysa igenom i vinet odlas alla druvor ekologiskt, biodynamiskt och hållbart.
Endast cirka 400 lådor har tillverkats av detta kultvin som lätt skulle kunna äta körsbär med många av Bordeaux stora Grand Cru Classé-viner. En fantastisk upplevelse som bara kommer att bli bättre under de kommande 15-20 åren.
Njut av det till lamm eller saftigt nötkött med örter, fylliga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Kultvinet Tresoro är ett samarbete mellan tre olika toskanska topproducenter - Caiarossa, Duemani och Tenuta Prima Pietra. De levererar Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot till vinet. Vi befinner oss i Maremma, närmare bestämt i den lilla staden Riparbella, precis vid Medelhavskusten. Den unika terroiren kännetecknas av jordar som är rika på vulkanisk sten och järn, idealiska för odling av både Cabernet Sauvignon och Merlot.
I vingården jäses musten under 20 dagar i amforaformade lerkärl, varefter den mognar i franska ekfat som har använts 1-2 gånger. 2646 flaskor av denna unika Supertuscan har producerats.
Hur smakar Castiglion del Bosco Tresoro 2018?
Tresoro sticker ut i glaset med en tät körsbärsröd färg. Elegant och parfymerad doft med rosenblad, blåbär, saftiga svarta vinbär, körsbär och grafit varvat med fina toner av mokka, choklad, cederträ och tryffel från fatlagringen. Vinet landar med stor övertygelse på tungan med köttig och koncentrerad frukt som långsamt sprider sig genom kroppen. Vinet avslutar som en stor Gran Cru Classé med örter, fatkryddor, mineralitet och finkorniga tanniner som pressar matvänligt. Tresoro är redan en triumf. Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Castiglion del Bosco Tresoro 2018 passar bra till...
Om Castiglion del Bosco

”Castiglion del Bosco is one of the leading producers in Montalcino” – James Suckling
99 poäng och nästbästa vin på James Sucklings TOP 100 WINES OF ITALY säger allt om världsklassen hos Castiglion del Bosco … och här talar vi alltså om husets ”normala” Brunello!
Castiglion del Bosco är en av de historiska vingårdarna som 1967 var medgrundare av Brunello-konsortiet. Vinerna är ekologiskt certifierade sedan 2016 och lutar stilmässigt åt den moderna, fatkryddade stilen. Professionella recensenter placerar tydligt Castiglion del Bosco i den absoluta Brunello-eliten.
Huset är också känt som "Montalcinos mest øde vingård", eftersom platsen omges av 1200 hektar UNESCO-skyddad skog. Detta unika mikroklimat gör Castiglion del Boscos terroir till något alldeles särskilt.
”The vines get cool air from the forest” - winemaker, Cecilia Leoneschi
Castiglion del Bosco odlar 62 hektar ekologisk Sangiovese, fördelat på två specifika sektioner. Den 20 hektar stora Gauggiole-odlingen levererar främst druvor till husets Rosso di Montalcino, medan den 42 hektar stora odlingslotten Capanna uteslutande reserveras för Brunello di Montalcino. Detta storslagna terroir sluttar majestätiskt mot sydväst från toppstycket Campo del Drago på 460 meters höjd ner till fältets botten på 250 meter över havet.
Fastighetens toppmoderna vineri inkluderar en stor ekkällare med hundratals barriques. I källaren arbetar vinmakaren Cecilia Leoneschi tillsammans med ett oenologiskt superteam bestående av legenden Beppe Caviola samt 100-poängsduon Elena Penna och Luca Currado från Barolo-huset Vietti.
Rad på rad med topprankningar år efter år placerar Castiglion del Bosco i den absoluta eliten bland Brunello-producenter. Bland husets "lyx-Brunellos" hittar vi till exempel den berömda enkelmarksvinet Campo del Drago.
I Maremma driver Castiglion del Bosco egendomen Tenuta Prima Pietra, som är berömd för utmärkta supertoscanaviner baserade på franska druvsorter.
Castiglion del Bosco är mer än en världsklassvingård. Det är också platsen för en restaurerad medeltidsby med historiskt torn och borgbyggnad. De omsorgsfullt restaurerade ruinerna kompletteras av nyare byggnader i traditionell toskansk stil, som tillsammans utgör ett 5-stjärnigt lyxresort.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning