





Chateau Abelyce Saint-Emilion Grand Cru 2022
Fina internationella recensioner till ett marknadspris motsvarande över 400 kronor enligt Wine Enthusiast...
Bland Saint-Émilions snabbt stigande stjärnor glänser särskilt Château Abelyce, där seriøsiteten liksom normaltpriset ligger nära Grand Cru Classé. Tidigare årgångar är nästan omöjliga att hitta, men under Bordeauxs nuvarande försäljningskris har vi köpt ett stort parti från toppåret 2022 till panikpris – och kan nu föra vidare rabatten till dig!
Vinmakaren Amelie Aubert har valt den hårda vägen mot stjärnorna. Hon kunde ha fortsatt sin karriär med att göra stora viner för sina föräldrar, som äger det berömda Grand Cru Classé-slottet La Couspaude i Saint-Émilion.
I stället ägnar hon sig nu åt sin egen ambitiösa dröm med Château Abelyce, som är uppkallat efter hennes barn Jean-Abel och Alice. Resultatet imponerar från första klunken – och med all rätt...
Château Abelyce är i den fina 2022-årgången gjort på 70 % Merlot, 20 % Cabernet Franc och 10 % Cabernet Sauvignon från 45 år gamla vinstockar i Saint Sulpice de Faleyrens – alltså i samma terroirzon som Grand Cru Classé Monbouquet. Under och efter jäsningen utför Amelie manuella punch downs, burgundisk pigéage, för att dra ut extra karaktär och smakdjup från druvskalen.
Amelie satsade 2015 allt på uppförandet av en helt ny vinkällare, där hon ger toppvinet seriöst smakdjup och kryddig komplexitet genom 18 månaders lagring på 225 liters barriquefat – 30 % helt nya, av flera typer och i flera rostningsgrader!
Detta läckra vin från högra stranden kommer så nära Grand Cru Classé att vi inte tvekar att ge dig Supervin.se:s unika smakgaranti på Danmarks största Saint-Émilion Grand Cru till priset!
...
Njut av den till grillade steaks, lamm med örter, anka, viltkött, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 16-18 °C
Hur smakar Chateau Abelyce Saint-Emilion Grand Cru 2022?
Château Abelyce Saint-Émillion Grand Cru 2022 presenterar sig mörkt björnbärsrött med en svart mitt... Den koncentrerade näsan lockar med parfymerade toner av viol, pepparmynta, plommon, körsbär, läder och svarta vinbär, elegant ackompanjerade av tryffel, choklad, cederträ och rostade espressobönor från den lyxiga mognaden i nya barriques... Vinet landar mjukt och följsamt på tungan, där den perfekt fatkryddade bärfrukten från toppårgången utvecklas med övertygande karaktär och klass. Eftersmaken är imponerande lång, rikt nyanserad och toppad med en fast, biffvänlig tanninstruktur. Detta är helt enkelt utmärkt Saint-Émilion till ett huvudskakande billigt pris! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Kaffe
Läder
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Chateau Abelyce Saint-Emilion Grand Cru 2022 passar bra till...
Hur är Chateau Abelyce Saint-Emilion Grand Cru 2022 framställt?
Château Abelyce 2022 görs på 70% Merlot, 20% Cabernet Franc och 10% Cabernet Sauvignon, som Amélie Aubert skördar från sina 17,5 hektar 45-åriga vinstockar i Saint Sulpice de Faleyrens - samma terroirzon som Cru Classé Monbouquet. Åkrarna odlas med fokus på hållbarhet och utan kemikalier. De gamla vinstockarna ger en naturligt låg skördeavkastning av mycket hög kvalitet. Amélie är mån om att framhäva frukten i vinet, och därför jäser hon vinet i ståltankar för att bevara frukten, medan manuell stampning av druvskalen ger extra kraft och struktur. Efter jäsningen lagras toppvinet för 18 månaders mognad på 225 liters barriquefat av olika typer och rostningsgrader. 30% helt ny.
Om Chateau Abelyce
2004 skapade Amélie sitt helt egna ambitiösa projekt. Hon köpte flera hektar vingårdar i Saint-Sulpice-de-Faleyrens, inte långt från Grand Cru Classé Château Monbousquet. Det blev starten för Château Abelyce, som är uppkallat efter hennes två barn: Jean-Abel och Alice. Château Abelyce är hennes ”tredje barn”, som redan skördar sådan erkänsla att det troligen snart kommer att stå Grand Cru Classé på etiketten.
I dag omfattar vingården 10,5 hektar med Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Markerna odlas med fokus på hållbarhet och utan kemikalier. De mer än 40 år gamla vinstockarna ger ett naturligt lågt skördeuttag av mycket hög kvalitet. Amélie gör allt för att framhäva vinens frukt, därför låter hon 40 % av vinet jäsa skonsamt för att bevara frukten och mogna i ståltank. De resterande 60 % förädlas genom lagring på helt nya franska barriquefat av olika typer och med flera rostningsgrader.
Det resulterande vinet blir bättre och bättre – och närmar sig Grand Cru Classé!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















