"Deep in color, with a floral, blackberry, cedar, cherry, cocoa and tobacco leaf nose. On the palate, the wine is soft, polished, elegant and with depth of flavor. There is freshness, a good mid-palate, length, purity and loads of sweet black and dark red fruits with silky tannins in the finish. Made from blending 46% Cabernet Sauvignon, 49% Merlot, 3% Petit Verdot and 2% Cabernet Franc and reaching 13.7% alcohol with a pH of 3.77, the harvest took place September 23 to October 11. 50% of the harvest was placed into the Grand Vin." - The Wine Cellar Insider - Jeff Leve
"Deep garnet-purple in color, the 2019 Beychevelle explodes from the glass with bombastic scents of crème de cassis, blueberry preserves and baked plums with touches of menthol, cinnamon toast and smoked meats plus a waft of dark chocolate. The medium-bodied palate injects fantastic energy into the decadent black and blue fruit flavors, framed by exquisitely ripe, finely-grained tannins and bold freshness, finishing with great length and freshness." - Robert Parker
"Rich, layered red with lots of ripe fruit and creamy, round tannins. Yet, it's fresh and refined at the same time. Flavorful finish. Ripe and solid. Equal to the 2018 in quality." - James Suckling
"The 2019 Beychevelle is a rich, unctuous wine. Blackberry jam, cloves, licorice, bittersweet chocolate and torrefaction infuse the 2019 with tons of darkness that works well with the wine's flamboyant personality. Beychevelle will appeal most to readers who enjoy exotic, super-ripe wines. In 2019, Beychevelle pushes the limits, in my view." - Antonio Galloni
Med sin imponerande huvudbyggnad och parkliknande trädgårdar som vetter mot Girondes flodmynning kallas Château Beychevelle ibland för Médocs Versailles.
Namnet Beychevelle härstammar från "baisse voile", sänkta segel. Antingen av respekt för den franske amiral som en gång ägde slottet, eller kanske mer troligt i ett (respektlöst) försök att smita förbi tullen!
Sedan 2011 ägs Beychevelle av japanska Suntory i samarbete med franska Pierre Castel. Slottet har i stort sett samma fält som 1855. Särskild vikt läggs vid fältarbete, där metoder som plöjning, eliminering av insektsmedel och egen kompostproduktion har vitaliserat jorden och indirekt förbättrat druvkvaliteten.
2016 är den första årgången som produceras på Beychevelles nya toppmoderna vingård. Bonusinfo: den drakliknande fören på märkets segelfartyg har gjort Beychevelle särskilt eftertraktad av kineserna!