
Chateau D'Issan 3. Cru Margaux 2022 i trækasse
"#1 Wine of the year 2025. One of the biggest stories this year was the release of the exceptional 2022 vintage in Bordeaux. I am still amazed how the wines, both reds and whites, have such focus and brightness despite coming from such an incredibly hot and dry year. And the vines held up under the heat. This is why I chose the Château d'Issan Margaux 2022 as our Wine of the Year for 2025. I just drank a bottle a couple of nights ago before finishing this article and I was elated to enjoy such a glorious young bottle of Bordeaux. The opulent and complex fruit in the wine just kept me coming back with every sip. It’s luxurious, to say the least, with velvety tannins and complex flavors of currants, spices and mushrooms." - James Suckling
Mycket bättre än de legendariska 2010 och 2016, enligt två av världens mest tongivande vinkritiker, James Suckling och Robert Parker. Château d'Issan får sina högsta betyg någonsin, med James Suckling som största höjdpunkten med otroliga 98 poäng. Det är alltså 1 poäng från 1:e Cru Classé Château Margaux, som ligger kring 6 000 DKK per flaska. Det är antagligen också därför James Suckling just utsett vinet till "WINE OF THE YEAR 2025".
En del av motiveringen bakom utnämningen är att Bordeaux presterat en av de bästa årgångarna någonsin. Det kan inte sägas nog tydligt hur mycket du bör hamstra det här vinet.
“Bordeaux 2022. ‘Astonishing’ Vintage Sets New Benchmark” – James Suckling
Det råder ingen som helst tvekan om att slottets Château d'Issan "Grand Vin" tillhör de mest förbättrade Margaux-vinerna under de senaste 25 åren. Bordeaux-experten Jane Anson går så långt som att säga att slottet borde ha status som 2:e Cru Classé när man smakar kvaliteten i glaset.
Det idylliska gamla slottet från 1600-talet, med vallgrav och alltihop, har liksom konkurrenterna Château Margaux och Palmer fördelen av djupa, väl dränerade grusbankar samt ett nästintill oskattbart läge nära Girondes mynning och dess temperaturreglerande vattenmassa.
Här har familjen Cruse styrt sedan 1945, men först sedan mitten av 1990‑talet har slottets toppvin verkligen levt upp till sin höga status som 3:e Cru Classé. Man har investerat minst 10 miljoner € i omplanteringar, förbättrade dräneringsförhållanden, lägre skördeuttag samt uppgraderingar av vineri och vinkällare, vilket har katapulterat kvaliteten till främsta ledet.
Druvsorteringen har blivit tydligt mer selektiv, och sedan 1995 är druvor från yngre stockar till exempel avsatta för det fruktigare andravinet "Blason d'Issan".
Även i årgång 2022 gör man sin Grand Vin på alla fem tillåtna druvsorter i slutblenden, vilket är ganska unikt att se. 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 2 % Cabernet Franc, 2 % Malbec och 1 % Petit Verdot lagras i 18 månader på 50 % nya franska ekfat.
Resultatet är en majestätisk Margaux som knappast setts bättre från Château d'Issan… och samtidigt ett kvalificerat bud på appellationens bästa värde för pengarna!
…
Njut av den läckra Margaux till saftiga biffar, kalv, fläsk, vilt, kraftiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Hur är Chateau D'Issan 3. Cru Margaux 2022 i trækasse framställt?
Château d’Issan Margaux 3. Cru Classé 2022 er produceret på 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 2 % Cabernet Franc, 2 % Malbec og 1 % Petit Verdot. Høsten fandt sted i perioden 15.–28. september med et udbytte på ca. 30 hl/ha. Vinifikation skete i det nye cuverie med små stålbeholdere (20 hl), fuld parcel-baseret gæring og maceration. Vinen blev lagret i franske egetræsfade, hvoraf ca. 50 % var nye fade.
Om Chateau d'Issan
Det idylliske gamle slot fra 1600-tallet, med voldgrav og hele molevitten, nyder ligesom konkurrenterne fra Château Margaux og Palmer godt af dybe veldrænede grusbanker samt en nærmest ubetalelig beliggenhed tæt på Gironde-flodmundingens gunstigt temperaturmodererende vandmasser.
Cruse-familien har været ved roret siden 1945, men først fra midten af 1990’erne har slottets topvin for alvor levet op til sin fornemme status af 3. Cru Classé. Genplantninger, forbedrede dræningsforhold, lavere høstudbytte samt en opdatering af vineri og vinkælder har katapulteret kvaliteten helt frem i første række.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener






