
Chateau Fongaban Puisseguin Saint-Émilion 2016
Den historiska vingården Chateau Fongaban ligger i St-Émilions grannkommun Puisseguin. Fongabans vingårdar sträcker sig över två administrativa appellationer, så slottet gör både rött vin från Puisseguin Saint-Emilion och från Castillon-Côtes de Bordeaux. Chateau Fongaban drivs nu av den unge och begåvade Pierre Taïx, vars farfar köpte slottet 1932. Som vinmakare kännetecknas Pierre av en hälsosam blandning av ambition och miljömedvetenhet. Med respekt för naturen har odlingen ställts om till ekologisk, vilket har en gynnsam effekt på terroirens mikrobiologi - och i slutändan druvornas kvalitet. Pierre har lärt sig att familjens ekologiska viner uppvisar en större aromatisk koncentration än tidigare. Vinkvaliteten återspeglas i allt fler +90-betyg från stora internationella bedömare.
Hur smakar Chateau Fongaban Puisseguin Saint-Émilion 2016?
Mörkt och intensivt i glaset. Nosen utlovar stor St-Émilion med överdådiga aromer av viol, jordgubbar, körsbär och svarta vinbär, vackert kompletterade med mineraliska toner av skogsbotten samt kaffebönor, lakrits och cigarrlåda från fatet. I gommen, härligt fläskig med mörk, lätt kryddig bärfrukt som ligger mjukt på tungan. Den långa avslutningen tonar ut med inslag av choklad, kaffe och silkeslena tanniner. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Hur är Chateau Fongaban Puisseguin Saint-Émilion 2016 framställt?
Chateau Fongaban Puisseguin St-Émilion 2016 är tillverkat av 78% Merlot och 22% Cabernet Franc. Vinet är baserat på ekologiskt odlade druvor, eftersom producenten Pierre Taïx gör vin med respekt för naturen och miljön. För att förbättra vinkvaliteten hålls skördeuttaget från de 30-åriga vinstockarna så lågt som 40 hektoliter per hektar - precis som de berömda toppslotten i St-Émilion.
Druvorna skördas för hand från 8 hektar fördelade på två olika terroirer. En platå med kalkhaltig lera och kalkstenssluttningar. En noggrann dubbelsortering av de avskalade druvorna säkerställer att endast druvor av absolut högsta kvalitet hamnar i det färdiga vinet. Musten jäser i betong- och ståltankar med fruktbevarande temperaturkontroll. Vinet får sedan en balanserad fatkrydda genom 12 månaders lagring på 1-2 år gamla franska ekfat.
Om Chateau Fongaban
Chateau Fongaban drivs idag av den unge och talangfulle Pierre Taïx, vars farfar köpte slottet redan 1932. Som vinmakare kännetecknas Pierre av en sund blandning av ambition och miljömedvetenhet. Av respekt för naturen har odlingen ställts om till ekologisk drift, vilket har en gynnsam effekt på terroirens mikrobiologi – och i sista hand druvkvaliteten.
Pierre har därmed erfaret att familjens ekologiska viner uppvisar större aromatisk koncentration än tidigare. Vinets kvalitet återspeglas i allt fler +90-poäng från de stora internationella vinrecensenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener





