
Chateau Haut-Beychevelle Gloria Saint-Julien 2017
Chateau Haut Beychevelle Gloria görs på bara 5 hektar - och är så eftertraktat bland Bordeaux-kännare att vinet säljs på kvotbasis!
Familjen Martin är idag känd för de ikoniska Saint-Julien egendomarna St-Pierre och Gloria, men Haut-Beychevelle Gloria var familjens ursprungliga vingård i St-Julien.
Slottet hette ursprungligen Haut-Beychevelle, men grannarna i Beychevelle var rädda för att "Haut" skulle ge intryck av ett finare vin än deras eget! Det var därför familjen Martin lade till suffixet "Gloria", inspirerat av ett litet kapell på vingården.
Det var här Henri Martin växte upp och lärde sig om vin, innan han gjorde en strålande karriär som fyrfaldig slottsägare och en tid som chef på 1er Cru Classé Chateau Latour.
Njut av det till grillat nötkött, lamm, viltkött och mogna ostar. Njut av vinet vid 16-18°C
Château Haut-Beychevelle Gloria var familjen Martins allra första vingård i St-Julien. Senare, från samma kommun, kom den berömda 5:an. Cru Chateau Saint-Pierre och det erkänt fina Chateau Gloria. Och på 1980-talet tog Henri Martin över Cru Bourgeois-slottet Bel Air i Haut-Médoc.
Idag har Domaines Henri Martin totalt 105 hektar. Henri Michel dog 1991, så familjens vingårdar drivs nu av Henris dotter och svärson, Francoise och Jean Louis Triaud, med hjälp av barnen Vanessa och Jean.
Hur smakar Chateau Haut-Beychevelle Gloria Saint-Julien 2017?
Djupt rubinrött med intensiva och eleganta aromer av svarta vinbär och plommon samt inslag av pennvässare, tobak, mokka och vanilj. Mjuk och läcker i gommen med stor fruktfiness och finkorniga tanniner. Lång, något kryddig avslutning. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Hur är Chateau Haut-Beychevelle Gloria Saint-Julien 2017 framställt?
Haut-Beychevelle Gloria 2017 är tillverkat av 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 10% Cabernet Franc. Druvorna skördas för hand från 30-åriga vinstockar på 5 hektar grusig och väldränerad mark i kommunen Saint-Julien-Beychevelle. Mer specifikt, mellan slotten i Chateau Beychevelle (4. Cru Classé) och Chateau Gloria.
Musten jäser på klassiskt vis med 4-6 veckors maceration av druvskalen för optimal extraktion av färg, smak och tannin. Vinet mognar i 18 månader på barriquefat, varav 33% är nya.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning





