ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 22 timmar 9 min 39 sek

Tillbaka

Chateau Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Leognan 2020 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

15% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 22 timmar 9 min 38 sek
1 fl. per st.
9 704,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
8 089,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Tastingbook.com
100 Point Jeb Dunnuck
100 Point James Suckling
100 Point Falstaff
99 Point The Wine Independent
99 Point Markus del Monego MW
99 Point Robert Parker
99-100/100 Bernard Burtschy
98-100/100 Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
98-100/100 The Drinks Business
4,6 stjerner Vivino

Chateau Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Leognan 2020 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

15% alk.

75 cl

"100 points. Top vintage" - Tastingbook.com

"100 points. An absolute blockbuster on the palate, this structured, full-bodied, massively concentrated Pessac builds incrementally, with ultra-fine tannins, a deep, layered mid-palate, and a great, great finish. Richer and more concentrated than both the 2018 and 2019 (there are some similarities to 2010), this is a legend in the making." - Jeb Dunnuck

"100 points. This is a superb Haut-Brion with incredible tannins that are wonderfully fine-grained. It’s really powerful ... Very, very long, going on for minutes. Seductive and friendly at the start and then takes you on at the finish with so much structure. Wine of the vintage?" - James Suckling

"100 points. Already seems very at peace with itself, great length, a great food companion, secure future." - Falstaff

"99-100 points." - Bernard Burtschy

"98-100 points. What is amazing here is the incredible level of density, because it is also light on its feet, perfectly balanced, poised and energetic. Texturally, this is surreal. Picture velvet and polished silk on your palate coating each berry. The fruit offers intensity, purity and length, with a finish that exceeds 60 seconds. The seamless finish could put a smile on the most jaded taster ... If you have the money, this is one of the great vintages of Haut Brion that promises to evolve for at least 4-5 decades with ease" - Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

"98-100 points. A supremely intellectual and fascinatingly beautiful wine – it’s a little like entering a maze." - The Drinks Business

"Det finns ett starkt argument för att denna första druva är världens mest eleganta och aromatiskt komplexa vin. Sedan 1980-talet har ingen första cru varit lika konsekvent eller lika lysande i kvalitet som Haut-Brion." - Robert Parker "Jämfört med de andra första årgångarna kommer den vanligtvis att vara drickfärdig vid en yngre ålder. Men det betyder inte att den inte åldras lika bra. Långt därifrån. Faktum är att till exempel väl förvarade flaskor från 1928, 1929 och 1945 alla erbjuder övertygande smakupplevelser idag. Livet är för kort för att inte dricka Haut Brion så ofta som möjligt." - Jeff Leve, The Wine Cellar Insider Du kommer inte att hitta mer imponerande poäng än så här, så vi låter citaten ovan flyta ett ögonblick .. Även om Haut-Brions källarpotential verkligen är enorm, innebär ett relativt högt innehåll av silkeslen Merlot att vinet vanligtvis överträffar resten av de fem stora, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux, även när det är ungt. Om man lägger till prisskillnaden jämfört med de ovan nämnda konkurrenterna av första årgång blir det begripligt när den legendariske Hugh Johnson MW kallar Haut-Brion för ett "särskilt bra värde inom sin klass". Antalet 100/100-betyg är en indikation på de exceptionella tvåsiffriga betygen i världsklass från både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar de andra recensenterna i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé utan tvekan fått långt över hundra perfekta vinrecensioner genom åren! "Château Haut Brion är kanske den äldsta vingården i Bordeaux. Under årens lopp har man fortsatt att ligga i framkant tack vare en kombination av terroir, engagerade ägare och intelligent användning av teknik." - James Lawther, De finaste vinerna i Bordeaux Haut-Brion är en av de äldsta vingårdarna i Bordeaux med produktion från 1525. Det blev också det första vinet från regionen som uppnådde kultstatus utanför Frankrike. Så tidigt som 1663 skrev den engelske tjänstemannen och författaren Samuel Pepys följande "topprecension" i en av sina berömda och mycket lästa dagböcker.. "Jag drack ett slags franskt vin, kallat Ho Bryan, som har en god och mest speciell smak som jag någonsin träffat på." Det säger allt om slottets oantastliga specialstatus att Haut-Brion var det enda röda vinet utanför slottet som inkluderades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassificeringen. Naturligtvis med topprankingen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten. Haut-Brion har hållit sig i framkant in på 2000-talet, inte bara på grund av den orubbliga kvaliteten på dess terroir. Den amerikanska familjen Dillon, som ägt slottet sedan 1935, är lika hedrade av den beundransvärda och unika kontinuiteten. Familjen Dillon valde att låta Georges Delmas fortsätta att ansvara för vinproduktionen, vilket han hade gjort sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som så småningom introducerade Haut-Brions numera ikoniska flaska, innan han 2004 lämnade över till sonsonen Jean-Philippe Delmas, som har hållit i rodret fram till idag. Totalt har skapandet av Haut-Brion anförtrotts tre generationer av samma familj under en era på mer än 100 år! Under sin regeringstid har Jean-Philippe hållit familjeflaggan högt genom att bland annat halvera produktionen av Le Grand Vin. Som ett resultat av detta har avkastningen sjunkit avsevärt och en mycket större andel av druvorna används nu för det andra vinet "Le Clarence", medan andra säljs till horder av ivriga köpare. Som ett resultat upprätthålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotliknande precision, på eller precis runt de perfekta 100 poängen. Chateau Haut-Brion ligger i den södra utkanten av staden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en hemlighet till vinernas legendariska nivå. Slottets över 50 hektar är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avsattes under interglacialperioden av massiva mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och behåller solens värme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är oöverträffad i Pessac-Léognan-appellationen. Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves) 2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion Plats: Pessac-Léognan Planterat område: 50 ha (plus ca 3 ha avsedda för vitt vin) Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Fatlagring: upp till 24 månader på upp till 100% nya barriquer (beroende på årgång)

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 22 timmar 9 min 38 sek
1 fl. per st.
9 704,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
8 089,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Tastingbook.com
100 Point Jeb Dunnuck
100 Point James Suckling
100 Point Falstaff
99 Point The Wine Independent
99 Point Markus del Monego MW
99 Point Robert Parker
99-100/100 Bernard Burtschy
98-100/100 Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
98-100/100 The Drinks Business
4,6 stjerner Vivino

Recensioner av Chateau Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Leognan 2020 i trækasse

100 Point

Tastingbook.com

100 Point

Jeb Dunnuck


I finished my trip through Bordeaux with the 2020 Château Haut-Brion, and it was certainly a fitting cap to the trip. Revealing a deep ruby/plum hue, the 2020 exhibits extraordinary aromatics of ripe black fruits, scorched earth, cold fireplace, and acacia flowers. An absolute blockbuster on the palate, this structured, full-bodied, massively concentrated Pessac builds incrementally, with ultra-fine tannins, a deep, layered mid-palate, and a great, great finish. Richer and more concentrated than both the 2018 and 2019 (there are some similarities to 2010), this is a legend in the making. The blend is 42.8% Merlot, 39.7% Cabernet Sauvignon, and the balance Cabernet Franc, all of which will spend 15-18 months in 77% new French oak. Hide bottles for a decade, and it should evolve for 50-75 years.

100 Point

James Suckling


This is a superb Haut-Brion with incredible tannins that are wonderfully fine-grained. It’s really powerful. This is very primary with so much grape-generated tannin structure. Very, very long, going on for minutes. Seductive and friendly at the start and then takes you on at the finish with so much structure. Wine of the vintage?

100 Point

Falstaff


Dark ruby garnet, purple reflections, deep core, delicate rim brightening. Dark wild berries, a touch of noble wood, ripe cherries, delicate floral nuances of candied purple fruit, sweet tobacco, very inviting bouquet. Complex, juicy, red berry texture, well-integrated, ripe tannins, fine sweetness on the finish, already seems very at peace with itself, great length, a great food companion, secure future.

99 Point

The Wine Independent


The 2020 Haut Brion is a blend of 42.8% Merlot, 39.7% Cabernet Sauvignon and 17.5% Cabernet Franc, with a pH of 3.78. Deep garnet-purple in color, it opens with profound blackcurrant cordial, baked plums, and boysenberry preserves notes, leading to an undercurrent of graphite, iron ore, black truffles, and wood smoke, plus a hint of cardamom. The full-bodied palate is tightly knit with black fruit and mineral layers, supported by a rock-solid backbone of grainy tannins and seamless acidity, finishing long and savory.

99 Point

Markus del Monego MW


Dark purple colour with violet hue and black core. Very elegant, powerful and expressive nose, ripe berries, juicy cherries and plums, mulberries and hints of sloe in the background. Backed by hints of graphite, elegant spiciness, vanille and hints of oriental spices, noble toasting aroma, very complex with aromatic depth. On the palate powerful yet elegant with juicy fruit, tightly structured with ripe tannins, fine acidity, great freshness, elegant fruit, mild spices and subtl oak. A great wine with excellent depth and length.

99 Point

Robert Parker


The 2020 Haut-Brion is more aromatically demonstrative than La Mission Haut-Brion, bursting with aromas of blackberries and raspberries mingled with licorice, cigar wrapper, pencil shavings and nicely integrated new oak. Full-bodied, ample and fleshy, it's rich and layered, with an enveloping core of fruit that's girdled by plenty of sweet, powdery tannin. Despite checking in at a similarly lofty alcoholic degree to the 2019, its more granular tannic profile tempers the vintage's sweetness of fruit and lends the wine a more classically proportioned, and more classically structured, profile.

99-100/100

Bernard Burtschy

98-100/100

Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

Dark, ruby, garnet in color, the wine exudes cedar, cigar box, tobacco leaf, smoke, roasted cherries, herbs, spice box and forest floor scents. What is amazing here is the incredible level of density, because it is also light on its feet, perfectly balanced, poised and energetic. Texturally, this is surreal. Picture velvet and polished silk on your palate coating each berry. The fruit offers intensity, purity and length, with a finish that exceeds 60 seconds. The seamless finish could put a smile on the most jaded taster. Do not be concerned with the ABV levels as there is no heat. All of that is buried in the wealth of fruit. If you have the money, this is one of the great vintages of Haut Brion that promises to evolve for at least 4-5 decades with ease.

98-100/100

The Drinks Business


This is more floral, with traces of pink rose petals and hint of violets, red and black cherry, cedar, wild blueberries and mulberries, wild spring flowers and oregano, with a trace of walnut shell too. The attack is incredibly cool and gentle – the proverbial plunge-pool that sends little shivers racing up and down the spine – and the power and density is fantastically disguised, in part by the compact nature of the tannins. This seems infinitely layered and so very finely detailed. Yet one is also acutely aware that one glimpse now, at this stage, only the tiniest part of the entire canvas. A supremely intellectual and fascinatingly beautiful wine – it’s a little like entering a maze.

4,6 stjerner

Vivino

(70 bedømmelser, 20-12-2024)

Om Chateau Haut-Brion

“A strong argument can be made that this first growth is the world’s most elegant and aromatically complex wine. Since the 1980s, no first growth has been as consistent or as brilliant in quality as Haut-Brion” – Robert Parker
”Compared to the other First Growths, it will usually be ready to drink at a younger age. But that does not mean it doesn’t age as well. Far from it. In fact, for example, well-stored bottles from 1928, 1929, and 1945 all offer compelling tasting experiences today. Life is too short not to drink Haut Brion as often as possible.” – Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

Fler imponerande lovord är svåra att hitta, så vi låter citaten ovan sväva en stund…

Även om Haut-Brions lagringspotential onekligen är enorm, innebär den relativt höga andelen silkeslena Merlot att vinet redan i ung ålder ofta överträffar resten av "The Big Five", Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux.

Tar du dessutom prisskillnaden till ovanstående first growth-rivaler i beräkningen, blir det lätt att förstå när legenden Hugh Johnson MW pekar ut Haut-Brion som ”Particular good value within its class”.

Antalet 100/100-betyg är mycket talande för den exceptionella världsklass som både Robert Parker och James Suckling tilldelat vinet vid flera tillfällen. Om vi inkluderar övriga kritiker i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé genom åren utan tvekan samlat långt över hundra perfekta vinrecensioner!

”Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology.” – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux

Med en produktion som kan spåras tillbaka till 1525 är Haut-Brion ett av de äldsta namngivna vinslotten i Bordeaux. Det blev samtidigt det första vinet från området att uppnå kultstatus utanför Frankrikes gränser. Redan 1663 antecknade den engelske ämbetsmannen och skribenten Samuel Pepys följande "toprecension" i en av sina berömda och flitigt lästa dagböcker…

”I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with.”

Det säger allt om slottets obrutna särställning att Haut-Brion som enda rött vin utanför Haut-Médoc införlivades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassificeringen. Naturligtvis med topprankningen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten.

Att Haut-Brion behållit ledarpositionen ända in i 2000-talet beror inte bara på terroirets orubbliga kvalitet. Den amerikanska familjen Dillon, ägare till slottet sedan 1935, tillerkänns också stor del av äran för den beundransvärda och helt unika kontinuiteten.

Vid övertagandet valde familjen Dillon därför att behålla Georges Delmas som ansvarig för vinproduktionen, en roll han haft sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 kunde Georges överlämna stafettpinnen till sonen Jean Bernard, mannen som med tiden introducerade Haut-Brions nu ikoniska flaska, innan turen 2004 kom till barnbarnet Jean-Philippe Delmas, som suttit vid rodret ända fram till idag. Sammantaget har skapandet av Haut-Brion alltså anförtrotts tre generationer av samma familj under en era som överstiger 100 år!

Under sin tid vid rodret har Jean-Philippe hållit familjefanan högt genom bland annat att halvera produktionen av Le Grand Vin. Skördeuttaget har därmed minskats markant, och en mycket större andel av druvorna går nu till andravinet "Le Clarence", medan resterande säljs i stora volymer till ivriga köpare. Som resultat hålls kvaliteten hos Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med närapå autopilotlik precision på eller strax runt de perfekta 100 poängen.

Château Haut-Brion ligger i den sydliga utkanten av storstaden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en av hemligheterna bakom vinernas legendariska nivå. Slottets drygt 50 ha är välsignat med upp till 27 meter djupa grusbankar, avsatta under mellanistiderna av enorma mängder smältvatten från Pyrenéernas bergstoppar. Gruset dränerar perfekt och håller kvar solvärmen, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är utan like i appellationen Pessac-Léognan.

Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
Andravin: Le Clarence de Haut-Brion
Läge: Pessac-Léognan
Planterad yta: 50 ha (samt ca. 3 ha dedikerat till vita viner)
Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fatlagring: upp till 24 mån. på upp till 100% nya barriques (beroende på årgång)

Vindata

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

15 %

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter