



Chateau Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Leognan 2021 i trækasse
"Det finns ett starkt argument för att denna första druva är världens mest eleganta och aromatiskt komplexa vin. Sedan 1980-talet har ingen första cru varit lika konsekvent eller lika lysande i kvalitet som Haut-Brion." - Robert Parker "Jämfört med de andra första årgångarna kommer den vanligtvis att vara drickfärdig vid en yngre ålder. Men det betyder inte att den inte åldras lika bra. Långt därifrån. Faktum är att till exempel väl förvarade flaskor från 1928, 1929 och 1945 alla erbjuder övertygande smakupplevelser idag. Livet är för kort för att inte dricka Haut Brion så ofta som möjligt." - Jeff Leve, The Wine Cellar Insider Du kommer inte att hitta mer imponerande poäng än så här, så vi låter citaten ovan flyta ett ögonblick .. Även om Haut-Brions källarpotential verkligen är enorm, innebär ett relativt högt innehåll av silkeslen Merlot att vinet vanligtvis överträffar resten av de fem stora, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux, även när det är ungt. Om man lägger till prisskillnaden jämfört med de ovan nämnda konkurrenterna av första årgång blir det begripligt när den legendariske Hugh Johnson MW kallar Haut-Brion för ett "särskilt bra värde inom sin klass". Antalet 100/100-betyg är en indikation på de exceptionella tvåsiffriga betygen i världsklass från både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar de andra recensenterna i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé utan tvekan fått långt över hundra perfekta vinrecensioner genom åren! "Château Haut Brion är kanske den äldsta vingården i Bordeaux. Under årens lopp har man fortsatt att ligga i framkant tack vare en kombination av terroir, engagerade ägare och intelligent användning av teknik." - James Lawther, De finaste vinerna i Bordeaux Haut-Brion är en av de äldsta vingårdarna i Bordeaux med produktion från 1525. Det blev också det första vinet från regionen som uppnådde kultstatus utanför Frankrike. Så tidigt som 1663 skrev den engelske tjänstemannen och författaren Samuel Pepys följande "topprecension" i en av sina berömda och mycket lästa dagböcker.. "Jag drack ett slags franskt vin, kallat Ho Bryan, som har en god och mest speciell smak som jag någonsin träffat på." Det säger allt om slottets oantastliga specialstatus att Haut-Brion var det enda röda vinet utanför slottet som inkluderades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassificeringen. Naturligtvis med topprankingen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten. Haut-Brion har hållit sig i framkant in på 2000-talet, inte bara på grund av den orubbliga kvaliteten på dess terroir. Den amerikanska familjen Dillon, som ägt slottet sedan 1935, är lika hedrade av den beundransvärda och unika kontinuiteten. Familjen Dillon valde att låta Georges Delmas fortsätta att ansvara för vinproduktionen, vilket han hade gjort sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som så småningom introducerade Haut-Brions numera ikoniska flaska, innan han 2004 lämnade över till sonsonen Jean-Philippe Delmas, som har hållit i rodret fram till idag. Totalt har skapandet av Haut-Brion anförtrotts tre generationer av samma familj under en era på mer än 100 år! Under sin regeringstid har Jean-Philippe hållit familjeflaggan högt genom att bland annat halvera produktionen av Le Grand Vin. Som ett resultat av detta har avkastningen sjunkit avsevärt och en mycket större andel av druvorna används nu för det andra vinet "Le Clarence", medan andra säljs till horder av ivriga köpare. Som ett resultat upprätthålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotliknande precision, på eller precis runt de perfekta 100 poängen. Chateau Haut-Brion ligger i den södra utkanten av staden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en hemlighet till vinernas legendariska nivå. Slottets över 50 hektar är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avsattes under interglacialperioden av massiva mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och behåller solens värme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är oöverträffad i Pessac-Léognan-appellationen. Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves) 2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion Plats: Pessac-Léognan Planterat område: 50 ha (plus ca 3 ha avsedda för vitt vin) Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Fatlagring: upp till 24 månader på upp till 100% nya barriquer (beroende på årgång)
Om Chateau Haut-Brion
”Compared to the other First Growths, it will usually be ready to drink at a younger age. But that does not mean it doesn’t age as well. Far from it. In fact, for example, well-stored bottles from 1928, 1929, and 1945 all offer compelling tasting experiences today. Life is too short not to drink Haut Brion as often as possible.” – Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
Mer imponerande omdömen är svårt att hitta, så vi låter citaten ovan sväva ett ögonblick…
Även om Haut-Brions lagringspotential verkligen är enorm betyder en relativt hög andel silkeslen Merlot att vinet redan i ung ålder typiskt överträffar resten av ”The Big Five”, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux.
Tar du dessutom prisskillnaden till ovan nämnda first growth-rivaler i beräkningen, så är det logiskt när legenden Hugh Johnson MW utpekar Haut-Brion som ”Particular good value within its class”.
Antalet 100/100-betyg är mycket talande för den exceptionella världsklass som vinerna uppvisar hos både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar övriga recensenter i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé genom åren utan tvekan skördat långt över hundra perfekta vinomdömen!
”Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology.” – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux
Med en produktion som kan spåras ända tillbaka till 1525 är Haut-Brion ett av de äldsta namngivna slotten i Bordeaux. Det blev samtidigt den första vinen från området att uppnå kultstatus utanför Frankrikes gränser. Redan 1663 nedtecknade den engelske ämbetsmannen och skribenten Samuel Pepys följande "I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with." i en av sina berömda och vida lästa dagböcker…
Det säger allt om slottets orubbliga särställning att Haut-Brion som enda utländska rött vin införlivades i den annars Haut-Médoc-specifika klassifikationen 1855. Naturligtvis med topprangeringen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten.
Att Haut-Brion behållit ledarpositionen in i 2000-talet beror inte endast på terroirets orubbliga kvalitet. Den amerikanska familjen Dillon, ägare till slottet sedan 1935, förtjänar också stor ära för den beundransvärda och helt unika kontinuiteten.
Vid övertagandet valde familjen Dillon att behålla Georges Delmas som ansvarig för vinframställningen, en roll han hade innehaft sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som med tiden introducerade Haut-Brions idag ikoniska flaska, och 2004 tog hans sonson Jean-Philippe Delmas över, en position han fortfarande innehar. Sammanlagt har skapandet av Haut-Brion alltså anförtrotts tre generationer av samma familj under en era som sträcker sig över mer än 100 år!
Under Jean-Philippes ledning har familjens fana hållits högt, bland annat genom att halvera produktionen av Le Grand Vin. Skördeuttaget har sänkts markant, och en betydligt större andel av druvorna går nu till andravinet "Le Clarence", medan andra lotter säljs i stora mängder till ivriga köpare. Som resultat hålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotlik precision på eller kring perfekta 100 poäng.
Château Haut-Brion ligger i den södra utkanten av storstaden Bordeaux. Här finner vi ännu en av hemligheterna bakom vinernas legendariska nivå. Slottets drygt 50 ha är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, avsatta under mellanistider av enorma mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och håller kvar solvärmen, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är utan motsvarighet i appellationen Pessac-Léognan.
Grand Vin: Château Haut-Brion, 1er Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion
Läge: Pessac-Léognan
Planterad yta: 50 ha (samt ca 3 ha dedikerade åt vitvinsproduktion)
Druvsammansättning: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fatlagring: upp till 24 månader i upp till 100% nya barriques (beroende på årgång)
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll