Tillbaka

Chateau Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Leognan 2021 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

13,8% alk.

75 cl

1 fl. per st.
7 349,95 SEK
6 fl. per st.
6 399,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Tastingbook.com
98 Point Alain Cognet
98 Point Florent Martin
98 Point Wine Enthusiast
97 Point Decanter
97 Point James Suckling
97 Point Izak Litwar, Great Bordeaux Wines
97 Point Robert Parker
97 Point Tim Atkin
97 Point Falstaff
97 Point Linnea Berthelsen, Sommelier
97 Point La Revue du Vin de France
97-98/100 Alexandre Ma
96-98/100 VV Wine
98+/100 Markus del Monego MW
4,5 stjerner Vivino
97-98/100 Vert de Vin Magazine
19+/20 Matthew Jukes

Beställ före

6 timmar 46 min

så skickar vi det idag!

Chateau Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Leognan 2021 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

13,8% alk.

75 cl

"100 points." - Tastingbook.com

"98 points." - Wine Enthusiast

"How is it possible? I bet that no one would have guessed this Haut-Brion is born in the rainy and cool vintage 2021 on blind tasting..." - Alexandre Ma

"98+ points. A great Classic..." - Markus del Monego MW

"Det finns ett starkt argument för att denna första druva är världens mest eleganta och aromatiskt komplexa vin. Sedan 1980-talet har ingen första cru varit lika konsekvent eller lika lysande i kvalitet som Haut-Brion." - Robert Parker "Jämfört med de andra första årgångarna kommer den vanligtvis att vara drickfärdig vid en yngre ålder. Men det betyder inte att den inte åldras lika bra. Långt därifrån. Faktum är att till exempel väl förvarade flaskor från 1928, 1929 och 1945 alla erbjuder övertygande smakupplevelser idag. Livet är för kort för att inte dricka Haut Brion så ofta som möjligt." - Jeff Leve, The Wine Cellar Insider Du kommer inte att hitta mer imponerande poäng än så här, så vi låter citaten ovan flyta ett ögonblick .. Även om Haut-Brions källarpotential verkligen är enorm, innebär ett relativt högt innehåll av silkeslen Merlot att vinet vanligtvis överträffar resten av de fem stora, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux, även när det är ungt. Om man lägger till prisskillnaden jämfört med de ovan nämnda konkurrenterna av första årgång blir det begripligt när den legendariske Hugh Johnson MW kallar Haut-Brion för ett "särskilt bra värde inom sin klass". Antalet 100/100-betyg är en indikation på de exceptionella tvåsiffriga betygen i världsklass från både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar de andra recensenterna i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé utan tvekan fått långt över hundra perfekta vinrecensioner genom åren! "Château Haut Brion är kanske den äldsta vingården i Bordeaux. Under årens lopp har man fortsatt att ligga i framkant tack vare en kombination av terroir, engagerade ägare och intelligent användning av teknik." - James Lawther, De finaste vinerna i Bordeaux Haut-Brion är en av de äldsta vingårdarna i Bordeaux med produktion från 1525. Det blev också det första vinet från regionen som uppnådde kultstatus utanför Frankrike. Så tidigt som 1663 skrev den engelske tjänstemannen och författaren Samuel Pepys följande "topprecension" i en av sina berömda och mycket lästa dagböcker.. "Jag drack ett slags franskt vin, kallat Ho Bryan, som har en god och mest speciell smak som jag någonsin träffat på." Det säger allt om slottets oantastliga specialstatus att Haut-Brion var det enda röda vinet utanför slottet som inkluderades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassificeringen. Naturligtvis med topprankingen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten. Haut-Brion har hållit sig i framkant in på 2000-talet, inte bara på grund av den orubbliga kvaliteten på dess terroir. Den amerikanska familjen Dillon, som ägt slottet sedan 1935, är lika hedrade av den beundransvärda och unika kontinuiteten. Familjen Dillon valde att låta Georges Delmas fortsätta att ansvara för vinproduktionen, vilket han hade gjort sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som så småningom introducerade Haut-Brions numera ikoniska flaska, innan han 2004 lämnade över till sonsonen Jean-Philippe Delmas, som har hållit i rodret fram till idag. Totalt har skapandet av Haut-Brion anförtrotts tre generationer av samma familj under en era på mer än 100 år! Under sin regeringstid har Jean-Philippe hållit familjeflaggan högt genom att bland annat halvera produktionen av Le Grand Vin. Som ett resultat av detta har avkastningen sjunkit avsevärt och en mycket större andel av druvorna används nu för det andra vinet "Le Clarence", medan andra säljs till horder av ivriga köpare. Som ett resultat upprätthålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotliknande precision, på eller precis runt de perfekta 100 poängen. Chateau Haut-Brion ligger i den södra utkanten av staden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en hemlighet till vinernas legendariska nivå. Slottets över 50 hektar är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avsattes under interglacialperioden av massiva mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och behåller solens värme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är oöverträffad i Pessac-Léognan-appellationen. Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves) 2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion Plats: Pessac-Léognan Planterat område: 50 ha (plus ca 3 ha avsedda för vitt vin) Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Fatlagring: upp till 24 månader på upp till 100% nya barriquer (beroende på årgång)

1 fl. per st.
7 349,95 SEK
6 fl. per st.
6 399,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Tastingbook.com
98 Point Alain Cognet
98 Point Florent Martin
98 Point Wine Enthusiast
97 Point Decanter
97 Point James Suckling
97 Point Izak Litwar, Great Bordeaux Wines
97 Point Robert Parker
97 Point Tim Atkin
97 Point Falstaff
97 Point Linnea Berthelsen, Sommelier
97 Point La Revue du Vin de France
97-98/100 Alexandre Ma
96-98/100 VV Wine
98+/100 Markus del Monego MW
4,5 stjerner Vivino
97-98/100 Vert de Vin Magazine
19+/20 Matthew Jukes

Beställ före

6 timmar 46 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Chateau Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Leognan 2021 i trækasse

100 Point

Tastingbook.com

98 Point

Alain Cognet

98 Point

Florent Martin

98 Point

Wine Enthusiast

$565 | The solid and serious structure of this wine is reflected in the wood aromas and spice from wood aging. It is dense, packed with tannins at the core, and its concentration gives a dry character to the wine.

97 Point

Decanter

One of the absolute stand out wines on 2021 with an electric appeal almost unrivalled in the vintage. Blackcurrant leaf, dark chocolate, cocoa powder, rose petals, sweet cherries and bramble fruits on the nose. Incredibly lively and energetic on the palate with a burst of sharp, sweet and sour fruits that just fills the mouth coated by chalk, slate and pencil lead mineral tannins that give a intensity while the fruit persistency lingers above and through to the long finish. Such delicacy yet multi-layered and full of concentration, clear ripeness and power, though delivered with suaveness and style. Tannins are firm and robust, mouthfilling, no doubt about that, but they give the structure and frame to the plush and plump fruit which also has such a crystalline purity to it. I love the intensity and also these spicy bitter dark chocolate and liquorice elements on the finish which give nuance.

97 Point

James Suckling

This is beautifully crafted and very perfumed, with ultra-fine tannins and vivid dark fruit such as blackcurrants, as well as dark chocolate, hazelnuts and hints of forest floor, mushrooms, tar, matchstick and oyster shells.

97 Point

Izak Litwar, Great Bordeaux Wines

"Intensely aromatic redcurrants, tobacco leaf, cigar box, great acidity to support, splendid complexity, vibrant, cashmere-like fruit, finesse and sophisticated touch. Long and sensual fiish. Spectacularly sublime for the vintage."  

97 Point

Robert Parker

The 2021 Haut-Brion confirms its fine showing en primeur, cementing its status as one of the wines of the vintage. Its complex bouquet of dark berries and cassis mingled with notions of cigar wrapper and burning embers unfurls in the glass. Full-bodied, deep and velvety, it’s concentrated and layered with a multidimensional core of fruit, sweet tannins and lively acids, concluding with a long, penetrating finish. Reflecting the timeless elegance of Haut-Brions from cooler years, the 2021 will delight Bordeaux purists.

97 Point

Tim Atkin

97 Point

Falstaff

Dark ruby garnet with violet reflections and a delicate lightening at the rim. Sweet morello cherries, a touch of cassis, nougat, subtle hints of fine oak, and a whisper of currants and tobacco. Juicy and elegant, medium complexity yet substantial, silky tannins, fine extract sweetness on the finish, very good length, harmonious, offering great drinking pleasure already and with years of enjoyment ahead. (10/1/2024, drink/store +40 years)

97 Point

Linnea Berthelsen, Sommelier

97 Point

La Revue du Vin de France

97-98/100

Alexandre Ma

Fresh, juicy, and ethereal. How is it possible? I bet that no one would have guessed this Haut-Brion is born in the rainy and cool vintage 2021 on blind tasting. Like many other Châteaux, Haut-Brion also raises the blend of Cabernet Sauvignon, creating extraordinary freshness of rosin around the glass. The alcohol is milder, so the inner beauty is even more prominent there. It offers me the silky tannins, mellow body, and lingering length, I can't help fancying it as a legendary pearl shimmering in the darkness. It is a precious wine worth sharing with your precious friends

96-98/100

VV Wine

98+/100

Markus del Monego MW

Very classic nose. On the palate excellent depth and structure, ripe tannins, juicy and refined fruit, the palate quotes the fruit on the nose, subtle oak and fine hints og mild spices. A great classic.

4,5 stjerner

Vivino

(29 bedømelser, 19-12-2024)

97-98/100

Vert de Vin Magazine

The nose is elegant, subtle, complex and reveals a nice depth, harmony, a certain richness, a nice airiness in its richness as well as energy. There are notes of ripe/fresh citrus fruits (yuzu, mandarin…) and more lightly of zest combined with touches of racy minerality, lychee as well as delicate notes of verbena, peach blossom, and discreet, almost fresh pepper. The palate is fruity, mineral and reveals freshness, delicacy, suppleness, suavity, a fine airiness in its definition, harmony, roundness, lightness/finesse, fine airy creaminess, and thoroughness. On the palate this wine expresses notes of fresh kumquat, ripe/juicy lemon and more slightly acidic white peach combined with delicate touches of ripe/sweet tangerine, exotic berries as well as discreet toasted/vanilla notes. Good length and persistence.

19+/20

Matthew Jukes

This is the darkest of the four reds from Domaine Clarence Dillon, and it is the richest and most indulgent, too. The oak is carefully judged, and while the tannins are powerful and command the entire back end of the experience, there is a lot of fruit up front. Unlike La Mission, it is allowed to stroll around on the palate relatively unhindered. The fruit is sublime, and the weight and tenderness in the mid-palate are heavenly. The balance and freshness are thrilling, and the touches of exoticism and variety of red and black fruit notes are kaleidoscopic.

Om Chateau Haut-Brion

“A strong argument can be made that this first growth is the world’s most elegant and aromatically complex wine. Since the 1980s, no first growth has been as consistent or as brilliant in quality as Haut-Brion” – Robert Parker
”Compared to the other First Growths, it will usually be ready to drink at a younger age. But that does not mean it doesn’t age as well. Far from it. In fact, for example, well-stored bottles from 1928, 1929, and 1945 all offer compelling tasting experiences today. Life is too short not to drink Haut Brion as often as possible.” – Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

Mer imponerande omdömen är svårt att hitta, så vi låter citaten ovan sväva ett ögonblick…

Även om Haut-Brions lagringspotential verkligen är enorm betyder en relativt hög andel silkeslen Merlot att vinet redan i ung ålder typiskt överträffar resten av ”The Big Five”, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux.

Tar du dessutom prisskillnaden till ovan nämnda first growth-rivaler i beräkningen, så är det logiskt när legenden Hugh Johnson MW utpekar Haut-Brion som ”Particular good value within its class”.

Antalet 100/100-betyg är mycket talande för den exceptionella världsklass som vinerna uppvisar hos både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar övriga recensenter i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé genom åren utan tvekan skördat långt över hundra perfekta vinomdömen!

”Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology.” – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux

Med en produktion som kan spåras ända tillbaka till 1525 är Haut-Brion ett av de äldsta namngivna slotten i Bordeaux. Det blev samtidigt den första vinen från området att uppnå kultstatus utanför Frankrikes gränser. Redan 1663 nedtecknade den engelske ämbetsmannen och skribenten Samuel Pepys följande "I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with." i en av sina berömda och vida lästa dagböcker…

Det säger allt om slottets orubbliga särställning att Haut-Brion som enda utländska rött vin införlivades i den annars Haut-Médoc-specifika klassifikationen 1855. Naturligtvis med topprangeringen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten.

Att Haut-Brion behållit ledarpositionen in i 2000-talet beror inte endast på terroirets orubbliga kvalitet. Den amerikanska familjen Dillon, ägare till slottet sedan 1935, förtjänar också stor ära för den beundransvärda och helt unika kontinuiteten.

Vid övertagandet valde familjen Dillon att behålla Georges Delmas som ansvarig för vinframställningen, en roll han hade innehaft sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som med tiden introducerade Haut-Brions idag ikoniska flaska, och 2004 tog hans sonson Jean-Philippe Delmas över, en position han fortfarande innehar. Sammanlagt har skapandet av Haut-Brion alltså anförtrotts tre generationer av samma familj under en era som sträcker sig över mer än 100 år!

Under Jean-Philippes ledning har familjens fana hållits högt, bland annat genom att halvera produktionen av Le Grand Vin. Skördeuttaget har sänkts markant, och en betydligt större andel av druvorna går nu till andravinet "Le Clarence", medan andra lotter säljs i stora mängder till ivriga köpare. Som resultat hålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotlik precision på eller kring perfekta 100 poäng.

Château Haut-Brion ligger i den södra utkanten av storstaden Bordeaux. Här finner vi ännu en av hemligheterna bakom vinernas legendariska nivå. Slottets drygt 50 ha är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, avsatta under mellanistider av enorma mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och håller kvar solvärmen, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är utan motsvarighet i appellationen Pessac-Léognan.

Grand Vin: Château Haut-Brion, 1er Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion
Läge: Pessac-Léognan
Planterad yta: 50 ha (samt ca 3 ha dedikerade åt vitvinsproduktion)
Druvsammansättning: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fatlagring: upp till 24 månader i upp till 100% nya barriques (beroende på årgång)

Vindata

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,8 %

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter

Syrainnehåll

3,61 g/L
Liknande produkter