ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 19 timmar 27 min 21 sek

Tillbaka

Château Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Léognan 2022 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

14,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 19 timmar 27 min 21 sek
1 fl. per st.
9 549,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
8 369,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Bettane et Desseauve
95-97/100 Robert Parker
98-99/100 Andrew Caillard MW
96/100 Decanter
96-98/100 La Revue du Vin de France
98-99/100 James Suckling
96-98/100 Jeb Dunnuck
98-100/100 The Wine Cellar Insider - Jeff Leve
97-99/100 The Wine Independent
98-99/100 Alexandre Ma
98-99/100 Terre de Vins
98-99/100 Wine Maniacs
97-99/100 Antonio Galloni
97-98/100 Bettane & Desseauve
19,5/20 Matthew Jukes

Beställ före

12 timmar 57 min

så skickar vi det idag!

Château Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Léognan 2022 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

14,5% alk.

75 cl

"95-97/100" - Robert Parker

"98-99/100" - Andrew Caillard MW

"96/100" - Decanter

"96-98/100" - La Revue du Vin de France

"98-99/100" - James Suckling

"96-98/100" - Jeb Dunnuck

"98-100/100" - The Wine Cellar Insider - Jeff Leve

"97-99/100" - The Wine Independent

"98-99/100" - Alexandre Ma

"98-99/100" - Terre de Vins

"98-99/100" - Wine Maniacs

"97-99/100" - Antonio Galloni

"97-98/100" - Bettane & Desseauve

"19,5/20" - Matthew Jukes

"Det finns ett starkt argument för att denna första druva är världens mest eleganta och aromatiskt komplexa vin. Sedan 1980-talet har ingen första cru varit lika konsekvent eller lika lysande i kvalitet som Haut-Brion." - Robert Parker "Jämfört med de andra första årgångarna kommer den vanligtvis att vara drickfärdig vid en yngre ålder. Men det betyder inte att den inte åldras lika bra. Långt därifrån. Faktum är att till exempel väl förvarade flaskor från 1928, 1929 och 1945 alla erbjuder övertygande smakupplevelser idag. Livet är för kort för att inte dricka Haut Brion så ofta som möjligt." - Jeff Leve, The Wine Cellar Insider Du kommer inte att hitta mer imponerande poäng än så här, så vi låter citaten ovan flyta ett ögonblick .. Även om Haut-Brions källarpotential verkligen är enorm, innebär ett relativt högt innehåll av silkeslen Merlot att vinet vanligtvis överträffar resten av de fem stora, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux, även när det är ungt. Om man lägger till prisskillnaden jämfört med de ovan nämnda konkurrenterna av första årgång blir det begripligt när den legendariske Hugh Johnson MW kallar Haut-Brion för ett "särskilt bra värde inom sin klass". Antalet 100/100-betyg är en indikation på de exceptionella tvåsiffriga betygen i världsklass från både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar de andra recensenterna i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé utan tvekan fått långt över hundra perfekta vinrecensioner genom åren! "Château Haut Brion är kanske den äldsta vingården i Bordeaux. Under årens lopp har man fortsatt att ligga i framkant tack vare en kombination av terroir, engagerade ägare och intelligent användning av teknik." - James Lawther, De finaste vinerna i Bordeaux Haut-Brion är en av de äldsta vingårdarna i Bordeaux med produktion från 1525. Det blev också det första vinet från regionen som uppnådde kultstatus utanför Frankrike. Så tidigt som 1663 skrev den engelske tjänstemannen och författaren Samuel Pepys följande "topprecension" i en av sina berömda och mycket lästa dagböcker.. "Jag drack ett slags franskt vin, kallat Ho Bryan, som har en god och mest speciell smak som jag någonsin träffat på." Det säger allt om slottets oantastliga specialstatus att Haut-Brion var det enda röda vinet utanför slottet som inkluderades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassificeringen. Naturligtvis med topprankingen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten. Haut-Brion har hållit sig i framkant in på 2000-talet, inte bara på grund av den orubbliga kvaliteten på dess terroir. Den amerikanska familjen Dillon, som ägt slottet sedan 1935, är lika hedrade av den beundransvärda och unika kontinuiteten. Familjen Dillon valde att låta Georges Delmas fortsätta att ansvara för vinproduktionen, vilket han hade gjort sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som så småningom introducerade Haut-Brions numera ikoniska flaska, innan han 2004 lämnade över till sonsonen Jean-Philippe Delmas, som har hållit i rodret fram till idag. Totalt har skapandet av Haut-Brion anförtrotts tre generationer av samma familj under en era på mer än 100 år! Under sin regeringstid har Jean-Philippe hållit familjeflaggan högt genom att bland annat halvera produktionen av Le Grand Vin. Som ett resultat av detta har avkastningen sjunkit avsevärt och en mycket större andel av druvorna används nu för det andra vinet "Le Clarence", medan andra säljs till horder av ivriga köpare. Som ett resultat upprätthålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotliknande precision, på eller precis runt de perfekta 100 poängen. Chateau Haut-Brion ligger i den södra utkanten av staden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en hemlighet till vinernas legendariska nivå. Slottets över 50 hektar är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avsattes under interglacialperioden av massiva mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och behåller solens värme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är oöverträffad i Pessac-Léognan-appellationen. Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves) 2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion Plats: Pessac-Léognan Planterat område: 50 ha (plus ca 3 ha avsedda för vitt vin) Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Fatlagring: upp till 24 månader på upp till 100% nya barriquer (beroende på årgång)

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 19 timmar 27 min 20 sek
1 fl. per st.
9 549,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
8 369,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Bettane et Desseauve
95-97/100 Robert Parker
98-99/100 Andrew Caillard MW
96/100 Decanter
96-98/100 La Revue du Vin de France
98-99/100 James Suckling
96-98/100 Jeb Dunnuck
98-100/100 The Wine Cellar Insider - Jeff Leve
97-99/100 The Wine Independent
98-99/100 Alexandre Ma
98-99/100 Terre de Vins
98-99/100 Wine Maniacs
97-99/100 Antonio Galloni
97-98/100 Bettane & Desseauve
19,5/20 Matthew Jukes

Beställ före

12 timmar 57 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Château Haut-Brion 1. Cru Classé Pessac-Léognan 2022 i trækasse

98 Point

Bettane et Desseauve

95-97/100

Robert Parker

The 2022 Haut-Brion shows considerable promise, revealing aromas of dark berries and plums mingled with notions of pencil lead, licorice, tobacco leaf, spices and incense. Full-bodied, broad and seamless, it's rich and muscular, with a deep, layered core of fruit framed by an ample endowment of tannin. This blend of 53.6% Merlot, 35.4% Cabernet Sauvignon and 11% Cabernet Franc, the result is a lip-smacking exemplification of controlled power. Analytically, the 2022 possesses a similar level of tannins to the 2010, and a similar pH to the 2009, yet it is more suave and polished than the 2010 at the same stage, and seemingly more dynamic than the 2009.

98-99/100

Andrew Caillard MW

Deep crimson. Intense elderberry, praline hint marzipan roasted chestnut aromas. Richly concentrated wine with abundant dark berry, cassis fruited, fine dense slinky tannin, marzipan roasted chestnut vanilla notes and fine marked searing acidity. Finishes chocolaty and minerally with a graphite plume. (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot 70%+ new oak) 14.45% alc

96/100

Decanter

Milk chocolate and blackcurrants on the nose, fragrant ripe black cherries and some floral notes. Sleek, supple, suave, really confident and shiny. This keeps the tension more than La Mission at this point with a vein of freshness and intensity. It’s not out to charm but it’s out to impress. Excellent construction, clean depth and power, tense, strict and streamlined, a touch of creaminess and saltiness. You get waves of flavour intensity with ripe, concentrated fruit, soft acidity and a clean stone freshness. Tannins fill the mouth with edges of both minerality and toasted spices. Calm and controlled, impressive with focus. 3.8pH. A yield of 35hl/ha.

96-98/100

La Revue du Vin de France

98-99/100

James Suckling

Currants and cedar with sandalwood and peaches. Fascinating aromas. Violets. Full-bodied with a crunchy and electric palate of primary fruit, with hints of tangerines and citrus. Great finish with structure and polish. 53.6% merlot, 35.4% cabernet sauvignon and 11% cabernet franc. Interesting to have such high merlot in the blend.

96-98/100

Jeb Dunnuck

Slightly better than its sibling La Mission Haut-Brion, the 2022 Château Haut-Brion has a full-bodied, concentrated, structured style that's going to demand bottle age. Cassis, graphite, scorched earth, and tobacco are just some of its nuances aromatically, and it shows the ripe, powerful style of the vintage. There are lots of tannins here, especially on the finish, and it's going to need 7-8 years in the cellar.

98-100/100

The Wine Cellar Insider - Jeff Leve

Picture walking into a flower show with a basket of fresh berries and a lit Cuban cigar, and while that is not quite PC, it is the aromatic profile here. On the palate, the wine is fresh, bright, vibrant, lifted and floral. The wine is elevated, refined, soft, and silky with a refreshing, silky edge to the fruits in the finish. The wine is pure elegance There is nothing between you and the fruits. There is intensity, length, and a striking sense of purity. The wine lingers seamlessly for 60 seconds, or longer. The wine blends 52% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot, and 5% Cabernet Franc. 14.45% ABV, 3.83 pH. Harvesting took place August 29 - September 15. Yields were 35 hectoliters per hectare, with 50% of the harvest placed into the Grand Vin. This is not only in competition for wine of the vintage, it is one of the best vintages of Haut Brion ever produced. If you are an Haut-Brion fan with the disposable income, you cannot own enough of this future legend. Drink from 2030-2065.

97-99/100

The Wine Independent

Deep garnet-purple in color, the 2022 Haut-Brion is a blend of 53.6% Merlot, 35.4% Cabernet Sauvignon, and 11% Cabernet Franc aging in 62.9% new oak. The nose is typically closed and broody, requiring a lot of shaking to wake up enticing notes of iron ore, red roses, lavender, mint tea, and forest floor, leading to a tantalizing core of plum preserves and blueberry pie. The medium to full-bodied palate is very tightly knit with vibrant black and blue fruit layers and red berry sparks, framed by very fine-grained tannins and a refreshing backbone, finishing long and minerally. A classic, breath-taking expression of Haut-Brion, I expect this to remain shy and restrained for the first 10 years so in bottle, and then watch it soar.

98-99/100

Alexandre Ma

The year 2022 was marked by extreme heat and dryness, yet Château Haut-Brion 2022 presents me with a fragrant, enchanting floral wonderland. With a gentle swirl of the glass, violet and geranium scents drift into the air. I must confess, this is the first time I've detected such distinct Cabernet Franc notes in Château Haut-Brion. Drawing my nose nearer, I'm instantly whisked away to a fantastical realm of fresh fruit, where plums, Chinese plums, and creamy blueberries pirouette gracefully, akin to butterflies flitting from blossom to blossom. Amidst the serenity, there's even a rare whisper of longan sweetness. Tasting this wine, you'll experience an indescribable velvety sensation that immerses you in its world, allowing you to forget the worries of the mundane. At this moment, it is no longer a simple wine but the long-sought-after "Pool of Oblivion" I've been searching for...

98-99/100

Terre de Vins

98-99/100

Wine Maniacs

97-99/100

Antonio Galloni

The 2022 Haut-Brion comes across as a bit restrained, given the natural opulence of the year and the other wines in the Clarence Dillon portfolio. Deep and wonderfully layered, the 2022 possesses remarkable depth but also a bit less of the explosive energy that is such a Haut-Brion signature. I suspect that will come in time, as the 2022 starts to show quite a bit better with a little aeration. Violet, gravel, incense, leather, tobacco and scorched earth linger. Superb. Drinking window : 2025-2062

97-98/100

Bettane & Desseauve

19,5/20

Matthew Jukes

Om Chateau Haut-Brion

“A strong argument can be made that this first growth is the world’s most elegant and aromatically complex wine. Since the 1980s, no first growth has been as consistent or as brilliant in quality as Haut-Brion” – Robert Parker
”Compared to the other First Growths, it will usually be ready to drink at a younger age. But that does not mean it doesn’t age as well. Far from it. In fact, for example, well-stored bottles from 1928, 1929, and 1945 all offer compelling tasting experiences today. Life is too short not to drink Haut Brion as often as possible.” – Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

Mer imponerande lovord hittar man knappast, så vi låter citaten ovan sväva ett ögonblick…

Även om Haut-Brions källarpotential verkligen är enorm, innebär den relativt höga andelen silkeslena Merlot att vinet redan i sin ungdom ofta överträffar resten av ”The Big Five”: Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux.

Tar du dessutom prisdifferensen till ovanstående first growth-rivaler i beaktande, blir det lätt att förstå varför legenden Hugh Johnson MW pekar ut Haut-Brion som ”Particular good value within its class”.

Antalet 100/100-betyg är talande för den exceptionella världsklassen hos både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar övriga recensenter i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé genom åren utan tvekan samlat långt över hundra perfekta vinrecensioner!

”Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology.” – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux

Med en produktion som kan spåras helt tillbaka till 1525 är Haut-Brion bland de äldsta namngivna vinslotten i Bordeaux. Det blev också det första vinet från området att uppnå kultstatus utanför Frankrikes gränser. Redan 1663 nedtecknade den engelske ämbetsmannen och skribenten Samuel Pepys följande i en av sina berömda och flitigt lästa dagböcker…

”I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with.”

Det säger allt om slottets orubbliga särställning att Haut-Brion som enda utifrån kommande rött vin togs in i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassifikationen. Naturligtvis med topprankningen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten.

Att Haut-Brion behållit ledarpositionen långt in i 2000-talet beror inte bara på terroirens stabila kvalitet. Den amerikanska familjen Dillon, ägare till slottet sedan 1935, förtjänar stor del av äran för den beundransvärda och helt unika kontinuiteten.

När familjen Dillon tog över valde man att behålla Georges Delmas som ansvarig för vinproduktionen, en post han haft sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 kunde Georges lämna över till sonen Jean Bernard, mannen som med tiden introducerade Haut-Brions nu ikoniska flaska, och 2004 blev det barnbarnet Jean-Philippe Delmas som tog över — han sitter kvar vid rodret än i dag. Sammantaget har skapandet av Haut-Brion alltså anförtrotts tre generationer av samma familj under en period som överstiger 100 år.

Under sin tid vid rodret har Jean-Philippe hållit familjens fana högt, bland annat genom att halvera produktionen av Le Grand Vin. Skördeuttaget har därmed sänkts markant, och en betydligt större andel av druvorna går nu till andravinet 'Le Clarence', medan andra säljs vidare i stora mängder till ivriga köpare. Resultatet är att kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre lyckade årgångar, med nästintill autopilotlik precision hålls på eller omkring de perfekta 100 poängen.

Château Haut-Brion ligger i den södra utkanten av storstaden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en av hemligheterna bakom vinernas legendariska nivå. Slottets drygt 50 ha är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, avlagrade under mellanistider av enorma mängder smältvatten från Pyrenéernas bergstoppar. Gruset dränerar perfekt och behåller solvärmen, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är utan like i appellationen Pessac-Léognan.

Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
Andra vin: Le Clarence de Haut-Brion
Läge: Pessac-Léognan
Planterad yta: 50 ha (samt ca. 3 ha dedikerade åt vitt vin)
Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fatlagring: upp till 24 mån. på upp till 100% nya barriques (beroende på årgång)

Vindata

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14,5 %

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter