0Varukorg

Tillbaka

Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
7 424,95 SEK
6 fl. per st.
6 824,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Tastingbook.com
97 Point Vinous
97 Point James Suckling
97 Point Wine Enthusiast
97 Point La Revue du Vin de France
97 Point Antonio Galloni
96 Point Robert Parker
96 Point Wine Spectator
96 Point Falstaff
96 Point Tim Atkin
96 Point Jane Anson, Inside Bordeaux
96 Point Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
4,6 stjerner Vivino
97-98/100 Vert de Vin Magazine

Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

14% alk.

75 cl

"A strong argument can be made that this first growth is the world’s most elegant and aromatically complex wine. Since the 1980s, no first growth has been as consistent or as brilliant in quality as Haut-Brion" - Robert Parker

"Compared to the other First Growths, it will usually be ready to drink at a younger age. But that does not mean it doesn’t age as well. Far from it. In fact, for example, well-stored bottles from 1928, 1929, and 1945 all offer compelling tasting experiences today. Life is too short not to drink Haut Brion as often as possible." - Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

Antalet 100/100-betyg är en indikation på de exceptionella tvåsiffriga betygen i världsklass från både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar de andra recensenterna i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé utan tvekan fått långt över hundra perfekta vinrecensioner genom åren! "Château Haut Brion är kanske den äldsta vingården i Bordeaux. Under årens lopp har man fortsatt att ligga i framkant tack vare en kombination av terroir, engagerade ägare och intelligent användning av teknik." - James Lawther, De finaste vinerna i Bordeaux Haut-Brion är en av de äldsta vingårdarna i Bordeaux med produktion från 1525. Det blev också det första vinet från regionen som uppnådde kultstatus utanför Frankrike. Så tidigt som 1663 skrev den engelske tjänstemannen och författaren Samuel Pepys följande "topprecension" i en av sina berömda och mycket lästa dagböcker.. "Jag drack ett slags franskt vin, kallat Ho Bryan, som har en god och mest speciell smak som jag någonsin träffat på." Det säger allt om slottets oantastliga specialstatus att Haut-Brion var det enda röda vinet utanför slottet som inkluderades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassificeringen. Naturligtvis med topprankingen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten. Haut-Brion har hållit sig i framkant in på 2000-talet, inte bara på grund av den orubbliga kvaliteten på dess terroir. Den amerikanska familjen Dillon, som ägt slottet sedan 1935, är lika hedrade av den beundransvärda och unika kontinuiteten. Familjen Dillon valde att låta Georges Delmas fortsätta att ansvara för vinproduktionen, vilket han hade gjort sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som så småningom introducerade Haut-Brions numera ikoniska flaska, innan han 2004 lämnade över till sonsonen Jean-Philippe Delmas, som har hållit i rodret fram till idag. Totalt har skapandet av Haut-Brion anförtrotts tre generationer av samma familj under en era på mer än 100 år! Under sin regeringstid har Jean-Philippe hållit familjeflaggan högt genom att bland annat halvera produktionen av Le Grand Vin. Som ett resultat av detta har avkastningen sjunkit avsevärt och en mycket större andel av druvorna används nu för det andra vinet "Le Clarence", medan andra säljs till horder av ivriga köpare. Som ett resultat upprätthålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotliknande precision, på eller precis runt de perfekta 100 poängen. Chateau Haut-Brion ligger i den södra utkanten av staden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en hemlighet till vinernas legendariska nivå. Slottets över 50 hektar är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avsattes under interglacialperioden av massiva mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och behåller solens värme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är oöverträffad i Pessac-Léognan-appellationen. Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves) 2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion Plats: Pessac-Léognan Planterat område: 50 ha (plus ca 3 ha avsedda för vitt vin) Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Fatlagring: upp till 24 månader på upp till 100% nya barriquer (beroende på årgång)

1 fl. per st.
7 424,95 SEK
6 fl. per st.
6 824,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Tastingbook.com
97 Point Vinous
97 Point James Suckling
97 Point Wine Enthusiast
97 Point La Revue du Vin de France
97 Point Antonio Galloni
96 Point Robert Parker
96 Point Wine Spectator
96 Point Falstaff
96 Point Tim Atkin
96 Point Jane Anson, Inside Bordeaux
96 Point Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
4,6 stjerner Vivino
97-98/100 Vert de Vin Magazine

Recensioner av Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse

98 Point

Tastingbook.com

97 Point

Vinous

97 Point

James Suckling

Beautifully perfumed with rose petals, violets and currant bush. Full body, very silky tannins and bright acidity. Tannins are super fine-grained. Goes on for minutes. Racy and refined. Persistent. Drink in 2025.

97 Point

Wine Enthusiast

With seriously dense tannins, this shows great structure. Rich and full of ripe fruit, it also has a fresh streak that gives it a lift. The structure will allow the wine to age over many years while the fruit and acidity will give it crispness.

97 Point

La Revue du Vin de France

97 Point

Antonio Galloni

One of the stars of the vintage, the 2014 Haut-Brion is an exceptionally beautiful and vivid wine. Super-ripe dark cherry, plum, tobacco and menthol are some of the notes that run through the 2014. Just as it did from barrel, the 2014 boasts tons of opulence, intensity and richness. Dried flowers, tobacco, menthol, licorice and smoke wrap around the huge, baritone-inflected finish. Readers should not be in any rush with the 2014, as it is likely to require a number of years before it even starts to drink well. The blend is 50 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon and 11 % Cabernet Franc.

96 Point

Robert Parker

The 2014 Haut Brion is a blend of 50% Merlot, 11% Cabernet Franc and 39% Cabernet Sauvignon picked between 11 September and 10 October, cropped at 42.9 hectoliters per hectare and raised in 70% new oak. As I observed when I made the comparison in barrel, the Haut Brion exudes more red fruit than La Mission Haut Brion, adorned with wild strawberry, bilberry, tobacco and again, just that hint of menthol in the background. The palate is very fresh and taut on the entry. The acidity is very nicely pitched and there is a touch of marmalade and blood orange that is tangible at the back of the mouth. There is real frisson to this Haut Brion, not quite as seductive and as smooth as its sibling over the road, but very persistent in the mouth. I noticed that over 15 to 20 minutes that the Haut Brion just gained more and more complexity, putting a small distance between itself and La Mission, as if determined to mock my opinion in barrel that La Mission would have the upper hand! Be my guest. Haut Brion has an inch, just an inch ahead of its "rival" sibling.

96 Point

Wine Spectator

Loaded with warm tar, singed juniper, plum reduction and cassis notes that are perfectly melded, giving this a remarkably supple edge. The finish lets tobacco, bay leaf and incense accents glide in. Shows lovely mouthfeel and superior refinement overall.

96 Point

Falstaff

...definitely suggesting complexity: moist gravel and herbs, some spice is already developing in the glass. Densely packed palate, sticky-grainy, tactile-mineral coupled, well-integrated mature acidity, defensive juiciness, structurally very persistent, with intense minerality, firm to chew. Very compact wine, evidently extracted to the maximum of what is possible in the vintage. 50 percent Merlot, 11 percent Cabernet Franc, 39 percent Cabernet Sauvignon.

96 Point

Tim Atkin

96 Point

Jane Anson, Inside Bordeaux

96 Point

Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

Deep ruby in color, sweet, fresh and concentrated with layers of lushly textured, sweet, red and black fruits, this wine is bolstered with smoke, tobacco and tar. Silky, smooth and concentrated with velvety tannins flowing with pure cassis, the freshness feels good on the palate and will only get better.

4,6 stjerner

Vivino

(917 ratings, 20-12-2024)

97-98/100

Vert de Vin Magazine

Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse passar bra till...

Hur är Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse framställt?

haut Brion 2014 är en blandning av 50% Merlot, 39% Cabernet Sauvignon och 11% Cabernet Franc. De handskördade druvorna genomgår optisk sortering och vinifieringen sker på ett relativt klassiskt sätt. Lagrad i 20 månader på barriques från Haut-Brions eget tunnbinderi (70% nya, medium-minus rostade).

Om Chateau Haut-Brion

Antalet 100/100-betyg är ett tydligt tecken på den exceptionella världsklassnivån som lett till ett tvåsiffrigt antal toppbetyg både hos Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar övriga recensenter i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé genom tiderna utan tvekan samlat långt över hundra perfekta vinomdömen!

"Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology." – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux

Med en produktion som kan spåras ända tillbaka till 1525 är Haut-Brion bland de äldsta namngivna vinslotten i Bordeaux. Det blev samtidigt den första vinen från området att uppnå kultstatus utanför Frankrike. Redan 1663 nedtecknade den engelske ämbetsmannen och skribenten Samuel Pepys följande "I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with."

Det säger allt om slottets orubbliga särställning att Haut-Brion som enda utifrån kommande rött vin införlivades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassifikationen. Naturligtvis med topprankningen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten.

Att Haut-Brion behållit sin ledande position in i det 21:a århundradet beror inte bara på terroirets orubbliga kvalitet. Den amerikanska familjen Dillon, ägare till slottet sedan 1935, har också stor förtjänst av den beundransvärda och helt unika kontinuiteten.

Så valde familjen Dillon vid övertagandet att behålla Georges Delmas som ansvarig för vinproduktionen, en post han innehade sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 kunde Georges lämna stafettpinnen vidare till sonen Jean Bernard, mannen som med tiden introducerade Haut-Brions nu ikoniska flaska, och 2004 tog barnbarnet Jean-Philippe Delmas över – han sitter kvar vid rodret än i dag. Sammanlagt har skapandet av Haut-Brion alltså anförtrotts tre generationer av samma familj under en era som överstiger 100 år!

Under Jean-Philippes regeringstid har familjevapnet hållits högt, bland annat genom att halvera produktionen av Le Grand Vin. Skördeuttaget har minskat markant, och en betydligt större andel av druvorna går nu till andravinet "Le Clarence", medan andra säljs i stora mängder till ivriga köpare. Som resultat hålls kvaliteten hos Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotlik precision på eller strax omkring de perfekta 100 poängen.

Château Haut-Brion ligger i den södra utkanten av storstaden Bordeaux. Här finner vi ytterligare en av hemligheterna bakom vinernas legendariska nivå. Slottets drygt 50 ha är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avlagrats under mellanistiderna av enorma mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och lagrar solvärme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt saknar motstycke i appellationen Pessac-Léognan.

Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
Andravin: Le Clarence de Haut-Brion
Läge: Pessac-Léognan
Planterad yta: 50 ha (samt ca. 3 ha dedikerade till vita viner)
Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fatlagring: upp till 24 månader i upp till 100% nya barriques (beroende på årgång)

Vindata

Årgång

2014

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16-18 °C

Förslutning

Kork

Förpackning

12 st. trälåda
Liknande produkter