
Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse
Antalet 100/100-betyg är en indikation på de exceptionella tvåsiffriga betygen i världsklass från både Robert Parker och James Suckling. Om vi inkluderar de andra recensenterna i statistiken har Haut-Brion 1er Cru Classé utan tvekan fått långt över hundra perfekta vinrecensioner genom åren! "Château Haut Brion är kanske den äldsta vingården i Bordeaux. Under årens lopp har man fortsatt att ligga i framkant tack vare en kombination av terroir, engagerade ägare och intelligent användning av teknik." - James Lawther, De finaste vinerna i Bordeaux Haut-Brion är en av de äldsta vingårdarna i Bordeaux med produktion från 1525. Det blev också det första vinet från regionen som uppnådde kultstatus utanför Frankrike. Så tidigt som 1663 skrev den engelske tjänstemannen och författaren Samuel Pepys följande "topprecension" i en av sina berömda och mycket lästa dagböcker.. "Jag drack ett slags franskt vin, kallat Ho Bryan, som har en god och mest speciell smak som jag någonsin träffat på." Det säger allt om slottets oantastliga specialstatus att Haut-Brion var det enda röda vinet utanför slottet som inkluderades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassificeringen. Naturligtvis med topprankingen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten. Haut-Brion har hållit sig i framkant in på 2000-talet, inte bara på grund av den orubbliga kvaliteten på dess terroir. Den amerikanska familjen Dillon, som ägt slottet sedan 1935, är lika hedrade av den beundransvärda och unika kontinuiteten. Familjen Dillon valde att låta Georges Delmas fortsätta att ansvara för vinproduktionen, vilket han hade gjort sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 lämnade Georges över stafettpinnen till sin son Jean Bernard, mannen som så småningom introducerade Haut-Brions numera ikoniska flaska, innan han 2004 lämnade över till sonsonen Jean-Philippe Delmas, som har hållit i rodret fram till idag. Totalt har skapandet av Haut-Brion anförtrotts tre generationer av samma familj under en era på mer än 100 år! Under sin regeringstid har Jean-Philippe hållit familjeflaggan högt genom att bland annat halvera produktionen av Le Grand Vin. Som ett resultat av detta har avkastningen sjunkit avsevärt och en mycket större andel av druvorna används nu för det andra vinet "Le Clarence", medan andra säljs till horder av ivriga köpare. Som ett resultat upprätthålls kvaliteten på Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotliknande precision, på eller precis runt de perfekta 100 poängen. Chateau Haut-Brion ligger i den södra utkanten av staden Bordeaux. Här hittar vi ytterligare en hemlighet till vinernas legendariska nivå. Slottets över 50 hektar är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avsattes under interglacialperioden av massiva mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och behåller solens värme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt är oöverträffad i Pessac-Léognan-appellationen. Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves) 2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion Plats: Pessac-Léognan Planterat område: 50 ha (plus ca 3 ha avsedda för vitt vin) Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Fatlagring: upp till 24 månader på upp till 100% nya barriquer (beroende på årgång)
Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse passar bra till...
Hur är Chateau Haut-Brion 2014 i trækasse framställt?
haut Brion 2014 är en blandning av 50% Merlot, 39% Cabernet Sauvignon och 11% Cabernet Franc. De handskördade druvorna genomgår optisk sortering och vinifieringen sker på ett relativt klassiskt sätt. Lagrad i 20 månader på barriques från Haut-Brions eget tunnbinderi (70% nya, medium-minus rostade).
Om Chateau Haut-Brion
"Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology." – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux
Med en produktion som kan spåras ända tillbaka till 1525 är Haut-Brion bland de äldsta namngivna vinslotten i Bordeaux. Det blev samtidigt den första vinen från området att uppnå kultstatus utanför Frankrike. Redan 1663 nedtecknade den engelske ämbetsmannen och skribenten Samuel Pepys följande "I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with."
Det säger allt om slottets orubbliga särställning att Haut-Brion som enda utifrån kommande rött vin införlivades i den annars Haut-Médoc-specifika 1855-klassifikationen. Naturligtvis med topprankningen 1er Grand Cru Classé som en extra fjäder i hatten.
Att Haut-Brion behållit sin ledande position in i det 21:a århundradet beror inte bara på terroirets orubbliga kvalitet. Den amerikanska familjen Dillon, ägare till slottet sedan 1935, har också stor förtjänst av den beundransvärda och helt unika kontinuiteten.
Så valde familjen Dillon vid övertagandet att behålla Georges Delmas som ansvarig för vinproduktionen, en post han innehade sedan 1923 under den tidigare ägaren. 1961 kunde Georges lämna stafettpinnen vidare till sonen Jean Bernard, mannen som med tiden introducerade Haut-Brions nu ikoniska flaska, och 2004 tog barnbarnet Jean-Philippe Delmas över – han sitter kvar vid rodret än i dag. Sammanlagt har skapandet av Haut-Brion alltså anförtrotts tre generationer av samma familj under en era som överstiger 100 år!
Under Jean-Philippes regeringstid har familjevapnet hållits högt, bland annat genom att halvera produktionen av Le Grand Vin. Skördeuttaget har minskat markant, och en betydligt större andel av druvorna går nu till andravinet "Le Clarence", medan andra säljs i stora mängder till ivriga köpare. Som resultat hålls kvaliteten hos Haut-Brion, även i vad andra kallar mindre årgångar, med nästan autopilotlik precision på eller strax omkring de perfekta 100 poängen.
Château Haut-Brion ligger i den södra utkanten av storstaden Bordeaux. Här finner vi ytterligare en av hemligheterna bakom vinernas legendariska nivå. Slottets drygt 50 ha är välsignade med upp till 27 meter djupa grusbankar, som avlagrats under mellanistiderna av enorma mängder smältvatten från Pyrenéernas toppar. Gruset dränerar perfekt och lagrar solvärme, vilket ger små druvor med en intensitet och finess som helt enkelt saknar motstycke i appellationen Pessac-Léognan.
Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
Andravin: Le Clarence de Haut-Brion
Läge: Pessac-Léognan
Planterad yta: 50 ha (samt ca. 3 ha dedikerade till vita viner)
Planterade druvsorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fatlagring: upp till 24 månader i upp till 100% nya barriques (beroende på årgång)
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning









