



Chateau La Dominique St-Emilion Grand Cru Classe 2020 i trækasse
Modern. Högteknologi. Framtidens metoder för vinodling. Chateau La Dominique är framtidens svar på ett Saint-Émilion Grand Cru Classé-slott. Slottet ligger mellan Pomerol och Saint-Émilion och har anor från 1600-talet, då det ursprungligen hette Durieu och en ägarfamilj senare ändrade namnet till först Dominique och så småningom La Dominique. När Clément Fayat tog över slottet 1969 fanns det inte mycket kvar av det slott som gränsar till världsberömda slott som Chateau Cheval Blanc och Chateau Figeac. Några år senare bestämde han sig för att öka kvalitetskontrollen avsevärt. Färre druvor per hektar skördades, maskinskörden upphörde och manuell handsortering av varje druvklase blev det normala förfarandet. Detta säkerställer att endast de absolut bästa druvorna används för att göra deras toppviner. De gör ett lika spännande andravin som heter Relais de la Dominique. Den 29 hektar stora egendomen är planterad längs Pomerols ler- och grusplatå, idealisk för sent mognande druvsorter. En djupgående markstudie har ökat förekomsten av Cabernet Franc, som ger smidighet och friskhet. Vinframställningsmetoder med högteknologi och hög precision används för att ta fram vinets potential och vansinnigt spännande fruktnivåer. Varje år granskas och optimeras alla vinodlingsmetoder och processer för att alltid förbättra kvaliteten. Slottet, liksom fler och fler slott i Bordeaux, börjar också bli ekologiskt. De har 5 hektar som produceras ekologiskt på experimentell nivå för att odla denna del av produktionen. Vinet lagras i upp till 16 månader, varav 60% på nya fat och resten på återvunna fat och i rostfritt stål. Druvsammansättningen är 81% Merlot, 16% Cabernet Franc.
Om Chateau la Dominique
Chateau La Dominique är framtidens svar på ett Saint-Émilion Grand Cru Classé-slott. Beläget mellan Pomerol och Saint-Émilion, kan slottet dateras tillbaka till 1600‑talet, då det ursprungligen kallades Durieu, och där en ägarfamilj senare bytte namn först till Dominique och slutligen till La Dominique.
När Clément Fayat tog över slottet 1969 fanns det inte mycket kvar av den egendom som gränsar till världsberömda slottsegendomar som Chateau Cheval Blanc och Chateau Figeac. Några år senare valde han att kraftigt höja kvalitetskontrollen. Färre druvor per hektar skördades, maskinskörd upphörde och manuell handsortering av varje druvklase blev rutin. Detta säkerställer att endast de absolut bästa druvorna används för att producera deras toppvin. De producerar ett lika spännande andravin under namnet Relais de la Dominique.
Slottet omfattar 29 hektar, planterade i förlängning av Pomerols lera- och grusplatå, vilket är idealiskt för sent mognande druvsorter. En djupgående jordmånsundersökning har ökat förekomsten av Cabernet Franc, som bidrar med spänst och fräschör. Högteknologiska och högprecisions vinframställningsmetoder används för att framhäva vinets potential och ett mycket spännande fruktnivå. Varje år genomgås och optimeras alla odlingsmetoder och processer för att ständigt höja kvaliteten.
Slottet har, liksom fler och fler slott i Bordeaux, också börjat ställa om till ekologisk odling. De har 5 hektar som produceras ekologiskt på experimentell nivå i syfte att låta denna del av produktionen växa.
Lagring sker i upp till 16 månader, varav 60% i nya fat och resten i återanvända fat samt rostfritt stål. Druvsammansättningen är 81% Merlot, 16% Cabernet Franc.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning
Allergener