
Chateau Lavabre Pic Saint-Loup 2017
Magnifikt! Flaggskeppet från södra Frankrikes Château Lavabre är en njutning för kännare. Ett förnämligt rött vin som med överdådig fruktighet, kraft, fatkryddor och framför allt elegans demonstrerar cru-appellationen Pic Saint-Loups enorma potential.
En äkta terroirvin från Lavabres egna vingårdar med 7 meter djup kalkstensgrund och formad som ett södervänt amfiteater. Skapat i nära samarbete med toppenologen Philippe Cambie, känd från Châteauneuf-du-Pape.
Druvblandningen på 60% Syrah, 30% Mourvèdre och 10% Grenache placerar Lavabre mitt emellan södra Châteauneuf och norra Côte Rôtie och Hermitage. I en kvalitet där de nämnda Rhône-giganterna får stiga upp väldigt tidigt för att hänga med…
Njut av vinet till confiterad anka, lamm, biffar, fläsk och vilt. Utmärkt till stekt och grillat kött i alla former! Serveras vid 16–18 °C
Världsklassrecensioner kommer inte av sig själva, och absolut inte i Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köper sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 20 km nordost om Montpelllier, finns det inte en enda vinplanta på platsen. Däremot är terroiren i världsklass – med samma medelhavsklimat och rullstenar som i Châteauneuf. Tio år senare är premiummarkerna förberedda för plantering, och 1993 skickar Gerard Bru den första årgången av Chateau Puech-Haut på marknaden.
Gerard är inte en man som gör saker halvhjärtat. När Chateau Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturet i Montpellier – och lät flytta och återuppföra det på sin egen mark. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna (300 000 liter) och världens mest berömda enologkonsult (Michel Rolland från Bordeaux). Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape.
År 2017 tar Gerard Bru över Chateau Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic Saint-Loup. Idag gör Puech-Haut och Lavabre vin från sammanlagt 250 hektar. En bedrift som imponerar ännu mer i ljuset av att även de båda gårdarnas billigaste viner simmar i 90–95 poäng hos de stora recensenterna..!
Hur smakar Chateau Lavabre Pic Saint-Loup 2017?
Underbar intensiv, nästan bläckblå i glaset. En kraftfull doft öppnar upp läckerheter som blåbär, björnbär och svartavinbär, vackert svepta i krossad, torkad viol och lyxiga fatkryddor. Syrah-druvan tar täten med lakrits, peppar, torkat kött och oliver... I munnen kraftfull och intensiv som en tidvattenvåg. Fullmogen frukt, lakritsdjup, pepparkryddat kött, mörk choklad och espressobönor. Balanserad, mineralisk avslutning. Vinet har helt enkelt allt… Drick nu, eller lagra +15 år från skördeåret.
Hur är Chateau Lavabre Pic Saint-Loup 2017 framställt?
Lavabre 2017 är gjord på 60% Syrah, 30% Mourvedre och 10% Grenache från Chateau Lavabres egna vingårdar i Pic-St-Loup. Druvorna skördas mellan klockan 02.00 och 08.00, så endast 100% färsk frukt når fram till det färdiga vinet.
Under och efter jäsningen macererar druvskalen extra länge för att utvinna färg, smak och struktur i särklass. Syrah i imponerande 50 dagar, de kompletterande druvsorterna i 35 dagar. Vinet lagras därefter på 228-liters ekfat från Bourgogne och Troncais (medium till medium+ rostning). Ingen klarning, ingen filtrering.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener





