



Chateau Lavabre Pic Saint-Loup La Closerie 2018
Nu är fjolårets testvinnare tillbaka i ny superårgång – som redan hyllas till skyarna av de stora internationella Rhône-recensenterna.
Pic Saint-Loup är ett helt unikt terroir, beläget i Languedoc. I januari 2017 klassificerades området som "Cru" – och uppnår därmed samma status som t.ex. Châteauneuf du Pape!
Languedoc-viner är inte lika erkända som många av de direkta franska konkurrenterna. Det har gett oss en mycket god möjlighet att förhandla fram ett rekordlågt pris.
Stilen är "Nordrhône" möter Bordeaux. Massor av mineralitet och finess från Syrah – tillfört frukt, struktur och tyngd från Grenache. Orkestrerat till perfektion i källaren – under ledning av 100-poängs Châteauneuf du Pape-winemakern Philippe Cambie.
Hur är Chateau Lavabre Pic Saint-Loup La Closerie 2018 framställt?
Vinet är gjort på 80% Syrah och 20% Grenache. Skördat i det unika terroir "Pic St. Loup", ett område känt för ett 7 m djupt kalkstensbälte som kan dateras till mer än 165 miljoner år tillbaka... I källaren låter 100-poängsvinmakaren Philippe Cambie Grenache mogna på stora neutrala foudres, medan Syrah får 12 månader på nya och 12 månader på små gamla barriquefat.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener





