
Château Laville Sauternes 2019
Det är officiellt.... Château Laville Sauternes 2019 är Frankrikes bästa söta vin vid Decanter World Wine Awards.
97 poäng är dött lopp mot det tio gånger dyrare Château d'Yquem 2019, som Decanter också testat... Vem har sagt valuta för pengarna?
Det finns flytande guld i glaset och kvaliteten är absolut ingen tillfällighet. Château Laville är kanske Bordeaux bäst bevarade hemlighet. Slottet drivs av vinmakaren Dr Jean-Christophe Barbe, som är tillförordnad professor i oenologi med inriktning på ädelröta.
Det är därför som vinprofessorn Jean-Christophe genomför upp till fem skördeomgångar under en månad så att varje druva samlas in vid optimal mognad och med en optimal touch av ädelröta. Hela härligheten lagras i 20 månader på 400 liters franska fat, varav 50% är helt nya.
Fastigheten ligger i kommunen Preignac och är mycket gammal, och Laville var en av de kvalitetsmedvetna pionjärerna som började tappa upp vin på slottet under 1900-talet.
Rekommenderas till foie gras, crème brulée, desserter med persika, aprikos eller mango och blåmögelost. Njut av vinet vid 10-13°C
Hur smakar Château Laville Sauternes 2019?
Château Laville 2019 presenterar sig utsökt rik och ljusgyllene i glaset ... På näsan är det hisnande med magiska kraft dofter av slipad mandel, apelsinmarmelad, lanolin, persika, crème brûlée, mango, vanilj, ingefära, honung och torkade aprikoser ... I munnen, möjligen ännu större! Fylligt och krämigt med balanserad citrusfräschör och grusig mineralitet, perfekt toppat med exotiska frukter och fatkryddor från första hyllan. Herrejävlar, vad den smakar... Helt klart bättre än många Grand Cru Classé-konkurrenter! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Château Laville Sauternes 2019 passar bra till...
Hur är Château Laville Sauternes 2019 framställt?
Vinet är gjort på 85% Sémillon, 13% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle, skördade av vinprofessorn Jean-Christophe Barbe från 8 hektar 45-åriga vinstockar i Preignac. Fruktkvaliteten optimeras genom fyra till fem separata skördar mellan den 16 september och den 22 oktober, så att alla druvor samlas in vid optimal mognad och med en aning ädelröta.
Druvorna pressas försiktigt med en pneumatisk blåspress och en vertikal hydraulisk press innan vinet jäser i ståltankar med fruktbevarande temperaturkontroll på 20-22°C. Vinet lagras sedan i 20 månader på 400 liters franska ekfat, varav 50% är helt nya. Avrundning i en neutral betongtank före buteljering.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll










