
Chateau Lilian Ladouys St. Estephe 2015
Cru Bourgeois uppgradering! - Ett av endast 14 slott som kommer att tilldelas den prestigefyllda titeln "Cru Bourgeois Exceptionnel" i februari 2020. Efter rigorösa prövningar som blindprovningar och skrupelfria produktionsrevisioner, där oberoende experter har granskat hela slottet från topp till tå, kan familjen Lorenzetti nu stolt placera lagerkransen på sin panna. Det är kulmen på många års hårt arbete av de nya ägarna, Jacky och Françoise Lorenzetti, som blev förälskade i slottet 2008. De äger också 5. Cru Chateau Pédésclaux i Pauillac. Det ligger i Saint-Estéphe AOC och har framstående grannar Château Lafite-Rothschild och Château Cos d'Estournel i sydost och Château Calon-Ségur och Château Montrose i nordost. Familjen är på god väg att ställa om hela produktionen till hållbarhet och ekologi. Hela 20% är redan certifierade, och ägarna har lovat och satt upp som mål att vara 100% ekologiska år 2023. Till exempel används endast organiska och naturliga gödningsmedel som framställs av gräs. Med en produktion på ca 240.000 flaskor från 80 hektar planterade med 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot och 1% Cabernet Franc är det ett relativt stort slott. Det betyder dock inte att kvaliteten har försämrats, snarare tvärtom. Det märks tydligt i deras nya, exklusiva klassificering. Skördemetoderna har också förändrats. Förr skördades druvorna ofta för tidigt, men nu plockas de bara när de är optimalt mogna. Vinet jäses sedan enligt hållbara och ekologiska principer - med endast naturligt förekommande jäst. Lagringen varar i upp till 14 månader på fat - och 40% är helt nya ekfat.
Om Chateau Lilian Ladouys
Efter hårda prövningar såsom blindprovningar och noggranna inspektioner av produktionen, där oberoende experter gått igenom hela slottet från topp till tå, kan familjen Lorenzetti nu stolt bära lagerkransen. Det är kulmen på många års hårt arbete från de nya ägarna, Jacky och Françoise Lorenzetti, som förälskade sig i slottet 2008. De äger också 5:e Cru-slottet Pédésclaux i Pauillac.
Slottet ligger i Saint-Estéphe AOC och har förnäma grannar i form av Château Lafite-Rothschild och Château Cos d’Estournel i sydost samt Château Calon-Ségur och Château Montrose i nordost.
Familjen är väl i gång med att konvertera hela produktionen till hållbar och ekologisk drift. Hela 20 % är redan certifierat, och ägarna har avgett ett löfte och satt målet att vara 100 % ekologiska år 2023. Till exempel används enbart organiskt och naturligt gödsel framställt av gräs.
Med en produktion på cirka 240 000 flaskor från 80 hektar, planterade med 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon, 4 % Petit Verdot och 1 % Cabernet Franc, är det ett relativt stort slott. Det betyder dock inte att kvaliteten fått stryka på foten… tvärtom. Det framgår tydligt av deras nya, ansedda klassificering.
Skördemetoderna har också ändrats. Där druvorna tidigare ofta skördades för tidigt plockas de nu endast från vinstockarna vid optimal mognad. Därefter jäser vinet enligt hållbara och ekologiska principer – och endast med naturligt förekommande jäst. Élevage (lagringen) varar upp till 14 månader på fat – och 40 % är helt nya ekfat.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning