
Chateau Pavie, 1er Grand Cru Classé, St.Emilion 2010
2010 Chateau Pavie Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé (Libournais, Bordeaux)
När det gäller kultviner och valuta för pengarna så är detta PERFECT PAVIE med 100 poäng från Parker faktiskt ett kap! Som jämförelse kostar konkurrenten 2010 Chateau Petrus med "bara" 99 Parker-poäng mer än 20.000 DKK...
Pavie Saint-Émilion 1er Grand Cru Classén är ett kultvin och en referenspunkt för modern power-Bordeaux. Vinet är en mörk, intensiv och fyllig merlot med aromatisk finess från de två cabernetdruvorna och struktur och kryddighet från 18-32 månader på 70-100% ny fransk ek. (65% Merlot, 25% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon)
Perfekt till alla typer av klassiska kötträtter: Anka confiterad; viltkött; lamm; fläsk; kalvkött - t.ex. frikassé eller kalvbräss; rött nötkött - rostad eller grillad); rött vinssås/ bordelaisesås; bearnaisesås; smaksatta ostar. Prova den till asiatiska rätter - t.ex. tonfisk, five spice eller champinjoner.
Efter att ha sålt två stormarknadskedjor köpte den nyrike Gerard Perse Chateau Monbousquet (1993) och sedan Chateau Pavie (1998). Perses ankomst till Saint-Émilion gjorde honom kontroversiell redan från början: varken parisisk arrogans eller ultramoderna och koncentrerade viner var vanliga i regionen. Men bakom fasaden fanns en strävan efter perfektion som sedan dess har gett fantastiska resultat. Raketen började plötsligt med Perses första årgång av Pavie (1998), som fick 95 poäng av Parker. Sedan dess har det funnits en handfull perfekta Parker-betyg: 100 pts för åren 2000, 2005, 2009, 2010 och 2016. På nationell nivå fullbordades erkännandet 2012 med Pavies befordran till 1er Grand Cru Classé A. Pavies terroir har aldrig ifrågasatts - 37 magnifika hektar fördelade över kalkstensplatåer och sydvända sluttningar. Avbladning i fruktzonen och systematisk grön skörd hjälper till att producera låga utbyten av perfekt solmogna frukter. I vingården genomgår frukten följande steg: strikt kvalitetssortering; kall maceration före jäsning; 6 veckors faktisk maceration; ytterligare koncentration genom "blödning" (saignee-metoden); malolaktisk jäsning och 18-32 månaders mognad på 70-100% nya barriques. Konsulterande oenolog: Michel Rolland. Andra vinet: Smaker från Pavia. Förutom Pavie och Monbousquet äger Gerard Perse den Grand Cru-klassade Pavie-Decesse.
Chateau Pavie, 1er Grand Cru Classé, St.Emilion 2010 passar bra till...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning