
Chateau Pavie Saint-Emilion 1er Grand Cru Classé A 2021 i trækasse
Grand Vin: Château Pavie, 1:a Grand Cru Classé A 2. Vin: Arômes de Pavie Plats: Saint-Émilion Planterat område: 50 hektar Planterade druvsorter: 50% Merlot, 30% Cabernet Franc, 20% Cabernet Sauvignon Lagring på fat: 18-24 månader på barriques, 75% nya Ikonen Gerard Perse köpte Chateau Monbousquet (1993) och sedan Chateau Pavie (1998) efter att ha sålt två stormarknadskedjor. Perses ankomst till Saint-Émilion gjorde honom kontroversiell redan från början: varken parisisk arrogans eller ultramoderna och koncentrerade viner var vanliga i regionen. Men bakom fasaden fanns en strävan efter perfektion som sedan dess har gett fantastiska resultat. Raketen började plötsligt med Perses första årgång av Pavie (1998), som fick 95 poäng av Parker. Sedan dess har det funnits en handfull perfekta Parker-betyg: 100 pts för åren 2000, 2005, 2009, 2010 och 2016. På nationell nivå fullbordades erkännandet 2012 med Pavies befordran till 1er Grand Cru Classé A. Pavies terroir har aldrig ifrågasatts - 37 magnifika hektar fördelade över kalkstensplatåer och sydvända sluttningar. Avbladning i fruktzonen och systematisk grön skörd hjälper till att producera låga utbyten av perfekt solmogna frukter. I vingården genomgår frukten följande steg: strikt kvalitetssortering; kall maceration före jäsning; 6 veckors faktisk maceration; ytterligare koncentration genom "blödning" (saignee-metoden); malolaktisk jäsning och 18-32 månaders mognad på 70-100% nya barriques. Konsulterande oenolog: Michel Rolland. Andra vinet: Smaker från Pavia. Förutom Pavie och Monbousquet äger Gerard Perse den Grand Cru-klassade Pavie-Decesse.
Om Chateau Pavie
2. Vin: Arômes de Pavie
Läge: Saint-Émilion
Planterad yta: 50 ha
Planterade druvsorter: 50 % Merlot, 30 % Cabernet Franc, 20 % Cabernet Sauvignon
Fatlagring: 18–24 mån. på barriquefat, 75 % nya
Ikonen Gérard Perse köpte, efter försäljningen av två stormarknadskedjor, först Château Monbousquet (1993) och senare Château Pavie (1998). Gérard Perses intåg i Saint-Émilion gjorde honom från början kontroversiell: varken parisisk arrogans eller ultramoderna, koncentrerade viner var vardagsmat i trakten. Men bakom fasaden dolde sig en strävan efter perfektion som sedan gett stora framgångar. Farten tog ordentlig fart med Perses första årgång av Pavie (1998), som fick 95 poäng av Parker. Sedan dess har det blivit ett antal perfekta Parker-betyg: 100 p till årgångarna 2000, 2005, 2009, 2010 och 2016. Nationellt fullbordades erkännandet 2012 när Pavie befordrades till 1er Grand Cru Classé A.
Pavies terroir har aldrig varit ifrågasatt – 37 storslagna hektar fördelade på ett kalkstensplatå och sydsluttningar. Avlövning i fruktzonen och systematisk grön skörd bidrar till låga avkastningar av perfekt solmogen frukt. I vineriet genomgår frukten följande steg: strikt kvalitetsurval; kallmaceration före jäsning; 6 veckors egentlig maceration; ytterligare koncentration genom 'saignée' (utblödning); malolaktisk jäsning samt 18–32 månaders lagring på 70–100 % nya barriquefat. Konsulterande oenolog: Michel Rolland. Andravin: Arômes de Pavie. Förutom Pavie och Monbousquet äger Gérard Perse även det Grand Cru-klassificerade Pavie-Decesse.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll