
Chateau Puech-Haut La 40 éme 2017
Ett magnifikt verk...
40eme är en stor symfoni av Mozart. La 40eme är namnet på ett av de största vinerna från topphuset Chateau Puech-Haut. Båda är rent geniala. Båda är verkliga konstverk inom sitt område!
Så vi pratar creme de la creme, pricken över i:et, där musiken bara spelar!
Njut av detta vin till lamm, pepparstek, viltkött - gärna rostat/grillat och garnerat med örter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut La 40 éme 2017?
Vinet har en fantastisk mörkröd färg i glaset. En bärsymfoni av intensiv, komprimerad frukt inleds med en härlig mogen plommonkompott som tonar över i toner av svarta körsbär, blåbär och björnbär som precis plockats i skogen. Fatnoter som kaffe, brun piptobak och mörk bittersöt choklad är vackert orkestrerade i denna fulländade vinupplevelse som spelar på alla smakens tangenter. Örtnoter följer efter - vem sa fransk garrigue? - i det nästan osannolikt långa slutet. Voluminös och vild i smaken, muskulös och fullpackad med tät och intensiv kraftfull frukt, nästan som en fyllig Chateauneuf på steroider, men fortfarande med eleganta egenskaper och en liten kittlande syra. Sammantaget en kraftfull och beroendeframkallande vinupplevelse med en eftersmak som bara fortsätter och fortsätter!
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning





