
Chateau Puech-Haut Pic Saint Loup "Clos du Pic" 2016
Ett av Languedocs största viner i den oförglömliga årgången 2016.
Enligt Wine Enthusiast är årgång 2016 millenniets bästa årgång i Languedoc, så du kommer att få valuta för pengarna i detta toppvin från Château Puech-Haut.
Med konsekventa topprecensioner från Robert Parker har Château Puech-Haut blivit referenspunkten i Languedoc, som Petrus är i Pomerol och Romanée-Conti är i Bourgogne. Det blir helt enkelt inte större i de här trakterna!
Skyhöga 97 poäng från Rhône-gurun Jeb Dunnuck bevisar att detta är en vinupplevelse i världsklass!
Njut av det som en stor Châteauneuf... till lamm med örter, saftiga biffar, viltkött, grytor och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut Pic Saint Loup "Clos du Pic" 2016?
"Clos du Pic" imponerar redan vid upphällningen med en violett nattsvart färg i glaset. Nosen brusar av violer, svarta körsbär, björnbär och svarta vinbär, inlindade i lyxiga inslag av Valrhona-choklad, lakrits, peppar, vanilj och kryddnejlika från de franska ekfaten. I munnen landar vinet med 2016 års rekordhöga koncentration och fruktighet. Under den rika och djärva frukten döljer sig en härligt sval elegans som garanterar total smakharmoni. Lång eftersmak med perfekt integrerade tanniner och komplexa fatkryddade inslag av espressobönor, tobakslåda och rostat bröd. Ett av Languedocs bästa viner från en av de största årgångarna i historien. En MUST-erfarenhet. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Chateau Puech-Haut Pic Saint Loup "Clos du Pic" 2016 passar bra till...
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning