
Chateau Puech-Haut Pic Saint Loup Clos du Pic 2017
Robert Parker blir galen när han provar Puech-Hauts toppviner, och det med goda skäl: vinerna har aldrig varit bättre och Puech-Haut har blivit referenspunkten i Languedoc, precis som Petrus är i Pomerol och Romanée-Conti i Bourgogne.
2017 Clos du Pic single vineyard wine är gjort på Syrah och Mourvèdre från gamla vinstockar i Pic St Loup-distriktet, Languedocs svar på Châteauneuf-du-Pape.
Njut av det som en stor Châteauneuf... till lamm med örter, saftiga biffar, viltkött, grytor och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut Pic Saint Loup Clos du Pic 2017?
Vinet är bläcksvart och extremt rikt och kraftfullt, men ändå inte utan en viss sval elegans. Det är redan vackert och komplext, men det kommer säkert att utvecklas till något ännu bättre under det kommande decenniet, även om det är svårt att föreställa sig att ett Languedoc-vin blir större. Det är ren magi.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning