



Chateau Puech-Haut Prestige Rouge 2020
Château Puech-Haut är på topp just nu och deras Prestige-utgåva i den nya årgången 2020 har sitt högsta betyg hittills med 94 poäng. Wow!
Sydfrankrikes vildaste värdeköp finns nu tillgängliga igen efter många månader av tomma hyllor. Detta är den bästa vingården i Languedoc, om inte i södra Frankrike, enligt Robert Parker själv. Vinerna påminner om det bästa från Chateauneuf-du-Pape - med den exklusiva, moderna känslan från Napa och Bordeaux.
"Utan tvekan en av de bästa egendomarna i Languedoc (om inte södra Frankrike) ... deras nybörjarviner representerar fantastiska värden och deras toppcuvéer kan mäta sig med de största vinerna i världen." - Robert Parker
Hemligheten bakom framgången med Prestige-årgången 2020 är en uppgradering till 12 månaders fatlagring och en ny druvblandning som ger ännu mer Syrah-kraft, sexig Grenache och komplexitet från den lokala Carigñan.
Du kommer inte att hitta ett bättre prisvärt fynd i hela Languedoc. Där har du det!
Njut som den är eller till grillat nötkött, lamm, anka eller vilt. Brett användningsområde. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut Prestige Rouge 2020?
St-Drézery Prestige presenterar sig med en koncentrerad mörklila färg. Nosen lockar med en nästan Châteauneuf-liknande intensitet och ger kanderade hallon, svarta körsbär, plommon och fullmogna björnbär, med underliggande inslag av garrigue, pepparkorn, våt skogsmark, torkat kött, kaffe, kanel och kakao. Komplexiteten är helt enkelt häpnadsväckande när man tänker på priset. Vinet landar i munnen med stor elegans och smidighet, där den fatkryddade bärfrukten snabbt sprider sig i hela munnen. Den dröjer sig kvar länge medan de mjuka tanninerna sätter sin prägel. Ett lyxigt Languedoc som lätt tar över många billiga Chateauneufs... Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Hur är Chateau Puech-Haut Prestige Rouge 2020 framställt?
Puech-Haut Prestige 2020 är gjort på 60% Syrah och 30% Grenache och 10% Cargigñan från våra egna fält i St-Drézéry. En terroir av runda stenar, galet roulés, som, som i Chateauneuf-du-Pape, deponerades av den mäktiga Rhônefloden under medeltiden.
Druvorna skördas från kl. 02.00 till 08.00, så det är bara färsk frukt som hamnar i det färdiga vinet. Varje druvsort vinifieras separat och blandas slutligen innan det slutliga vinet lagras i 12 månader på 1-2 år gamla ekfat.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener





