
Chateau Puech-Haut Réboussier 2014
Ett av de bästa exemplen på Carignan i mannaminne!
Kraftfullt, explosivt, muskulöst och med en enorm smakrikedom. Allt är bara stort och majestätiskt på detta kungliga vin som höjer sig över många andra toppviner... Till och med flera Chateauneufs får se sig slagna av den hänförande Réboussier!
Topprecensionerna regnar över Chateau Puech-Haut, Languedocs "nya" topphus, som verkligen har kommit till sin rätt och badar i ett regn av stjärnor sedan de lanserade sitt första vin på 1990-talet.
Med ett perfekt medelhavsklimat och en terroir med de karakteristiska stenarna från det berömda Chateauneuf-du-Pape kombinerat med expertisen hos en av de bästa oenologerna i Rhône kan resultatet bara bli bra!
Drick nu eller spara +15 år.
Hur smakar Chateau Puech-Haut Réboussier 2014?
Djup mörkröd färg omgiven av en lila kant i glaset. Ett bombardemang av mörk frukt överfaller näsborrarna och öppnar sig långsamt för aromer av fylliga, solmogna plommon och björnbär och körsbär; livlig och kompakt frukt i bästa Rhône-stil med betoning på alkohol och kropp. Men vi är ju i Languedoc! Smakupplevelsen förstärks av toner av smält lakrits - nästan fondue-liknande - och torkade garrigue-örter som samlats in i naturen en varm och torr sensommardag; en uppfriskande arom som är unik för södra Frankrike. Komplext och stort vin!
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning