
Chateau Puech-Haut Saint Drezery Tête de Bélier 2017
Châteauneuf-du-Pape möter Côte-Rôtie... Så lyxigt smakar detta Syrah-läckra sydfranska rött vin. Den drömlika terroiren i St-Drézery är utvald för sitt släktskap med just Châteauneuf-du-Pape.
Vi talar druvor i världsklass. Vi talar Languedocs högst betygsatta vinhus av både Robert Parker och Jeb Dunnuck. Och helt konkret talar vi om Tête de Belier 2017 – prisklassens största sydfranska rött vin. Punkt.
Avnjut den till anka, lamm, torrmörat nötkött, fläsk och vilt. Suverän till alla former av stekt och grillat kött! Servera vid 16–17 °C.
Hur smakar Chateau Puech-Haut Saint Drezery Tête de Bélier 2017?
Vackert djupröd med lila skimmer. Doften flirtar redan på håll med charmig frukt och förförisk kryddighet. Ungdomliga toner av viol, jordgubbar, svarta körsbär och björnbär blandar sig vackert med sydfranska inslag av örter, oliver, peppar och baconfett, samt lite lakrits, mocca och choklad från fat. I munnen rik och koncentrerad med silkeslen textur och läskande elegans. Frukten och fatet matchar varandra med läckerhet… Svepande, generös finish som snabbt lockar till en klunk till. Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.
Chateau Puech-Haut Saint Drezery Tête de Bélier 2017 passar bra till...
Hur är Chateau Puech-Haut Saint Drezery Tête de Bélier 2017 framställt?
Tête de Belier 2017 är framställd av 70% Syrah, 20% Grenache, 8% Mourvèdre och 2% Carignan från Puech-Hauts egna vingårdar i St-Drézery, 20 km nordost om Montpellier. Ett unikt terroir med samma typ av runda rullstenar, galets roulés, som har gjort Châteauneuf-du-Pape berömt världen över.
Druvorna skördas från kl. 02 på natten till kl. 08 på morgonen, så att endast 100% frisk frukt kommer med i det färdiga vinet. Under och efter jäsningen macereras skalen extra länge för att utvinna färg, smak och struktur av särklass. Syrah i imponerande 50 dagar, de övriga druvsorterna i 35 dagar. Vinet mognar därefter på 228-liters ekfat från Bourgogne och Tronçais (medium till medium+ rostning). Ingen klarning, ingen filtrering.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning







