
Chateau Puech-Haut St-Drézéry Prestige 2018
Chateau Puech-Haut är inte utan anledning Languedocs bäst recenserade vingård av Jeb Dunnuck och Robert Parker. Vinerna påminner om det bästa från Chateauneuf-du-Pape - med den exklusiva, moderna känslan från Napa och Bordeaux.
St-Drézéry Prestige är ett av de bästa rött vinsköpen du kan göra i hela Languedoc i årgången 2018. Full stopp.
Njut som den är eller till grillat nötkött, lamm, anka eller vilt. Brett användningsområde. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut St-Drézéry Prestige 2018?
Mörkt rubinröd färg. Den intensiva doften lockar med nyanserade toner av kanderade hallon, svarta körsbär, plommon och mogna björnbär, med underliggande inslag av garrigue, peppar, skogsmark, torkat kött, kaffe, kanel och kakao. Läckert fyllig i gommen med elegant kryddig bärfrukt och mjuka tanniner i avslutningen, som är både långvarig och rik på finess. Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Hur är Chateau Puech-Haut St-Drézéry Prestige 2018 framställt?
Puech-Haut Prestige 2018 är tillverkat av 55% Syrah och 45% Grenache från våra egna fält i St-Drézéry. En terroir av runda stenar, galet roulés, som, som i Chateauneuf-du-Pape, deponerades av den mäktiga Rhônefloden under medeltiden.
Druvorna skördas från kl. 02.00 till 08.00, så det är bara färsk frukt som hamnar i det färdiga vinet. Musten jäser i en betongtank. Grenache med 3 ½ veckors skalkontakt, medan Syrah får 5 veckor för att extrahera färg, smak och tannin från druvskalen. Mognaden är främst fruktkonservering i betongtankar - men 20% av Syrah-vinet lägger till kryddig finess från mognad i 1-2 år gamla ekfat.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning





