
Chateau Puech-Haut Tête de Bélier Blanc 2018
Nej, vi har inte köpt en Condrieu eller en Domaine Leflaive Meursault 1. Cru och sätta en sydfransk etikett på flaskan. Vinet utstrålar bara samma storhet.
Det skulle också göra oss bankrutta, eftersom vi säljer Tête De Bélier Blanc för en bråkdel av priset för den ovannämnda bourgognen.
Tête De Bélier Blanc är det vita flaggskeppet i Chateau Puech-Haut. 2018 är en absolut värdig efterföljare till 2017, som vann Beverage Dynamics gigantiska vitvinstest. Nya topprecensioner är garanterade - eftersom vinets syntes av kraft, finess, elegans och komplexitet är i världsklass!
Faktum är att vinet är mer aromatiskt och komplext än de flesta vita burgundier i toppklass - ett enormt vin!
Njut av detta vin till stekt fisk, fågel, ljust kött och krämiga ostar. Ett bra alternativ till den stora vita burgunderfärgen. Servera vid 10-12°C
Recensioner i världsklass kommer inte flygande, särskilt inte för Languedoc! När industrimannen Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 20 kilometer nordost om Montpelllier, fanns det inte en enda vinstock på platsen. Å andra sidan är terroiren i världsklass - med samma medelhavsklimat och stenar som i Chateauneuf. Tio år senare förbereds premiumfälten för plantering och 1993 släpper Gerard Bru den första årgången av Chateau Puech-Haut.
Gerard är inte en man som gör saker halvhjärtat. När Chateau Puech-Haut stod utan slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier - och lät flytta och återuppbygga den på sin egen mark. Han tog också in världens största vinfat (300.000 liter) och världens mest kända oenologiska konsult (Michel Rolland från Bordeaux). Den senare ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Chateauneuf-du-Pape.
År 2017 tar Gerard Bru över Chateau Lavabre i det prestigefyllda granndistriktet Pic-St-Loup. Idag gör Puech-Haut och Lavabre vin från totalt 250 hektar. En bedrift som är ännu mer imponerande med tanke på att även de två vingårdarnas billigaste viner har 90-95 poäng i betyg från de stora kritikerna!
Hur smakar Chateau Puech-Haut Tête de Bélier Blanc 2018?
Ljust gyllene i glaset med härligt exotiska aromer av vilda blommor, bivax, brioche, citrus, aprikos, gummibjörnar och banan som möter karamelliserade inslag av akaciahonung, rök och vanilj från fatet. Krämig och fyllig i munnen. Den koncentrerade, elegant kryddade frukten balanseras perfekt i eftersmaken, som är härligt frisk och mineralisk. Ett komplext vitt vin i världsklass. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Chateau Puech-Haut Tête de Bélier Blanc 2018 passar bra till...
Hur är Chateau Puech-Haut Tête de Bélier Blanc 2018 framställt?
Tête De Bélier Blanc 2018 är gjord av en Rhône-blandning av Roussanne, Marsanne, Viognier och Grenache Blanc från Chateau Puech-Hauts egna fält i St-Drézéry. En terroir av runda stenar, galet roulés, som, som i Chateauneuf-du-Pape, deponerades av den mäktiga Rhônefloden under medeltiden.
Druvorna skördas från kl. 02.00 till 08.00, så det är bara färsk frukt som hamnar i det färdiga vinet. Försiktig pressning under 1 timme. Marsanne och Roussanne klaras genom sval sedimentering, medan Grenache jäser oklar. Både jäsningen och den 8 månader långa lagringen sker på nya 228 liters ekfat från Bourgogne och Troncais (Medium toast). 2 månaders "burgundisk" bäromrörning ger vinet extra fyllighet och komplexitet.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning









