
Château de Roques Lussac Saint-Émilion “Cuvée Merlateau” 2009
Den färgstarka historien om Chàteau de Roques går tillbaka till den romerska ockupationen av Aquitaine. Sedan 1947 har slottet dock tillhört familjen Sublett, som faktiskt redan på 1400-talet gjorde vin på Bordeaux högra strand. Huvudfokus ligger på satellitkommunerna Lussac och Puisseguin, där familjen har legendariska djupa kalkstensjordar som bara finns i de stora Grand Cru Classé-slotten i St-Émilion. Förr i tiden var några av slottets bästa vingårdar faktiskt klassificerade som "Puisseguin Premier Cru" tills Charles De Gaule satte stopp för denna Cru-klassificering av vinpolitiska skäl på 1960-talet. Slottets långa historia fick en spännande dansk prägel på 1980-talet när Michelle Lyng Subletts franske far träffade en dansk fröken Jensen under en europeisk försäljningsturné, som snart flyttade tillbaka till Bordeaux med honom. Familjeföretaget Sublett, som grundades redan 1822, förvärvade på 1980-talet det berömda Château Lacoste i Castillon-Côtes de Bordeaux och har idag 75 hektar vingårdar.
Hur smakar Château de Roques Lussac Saint-Émilion “Cuvée Merlateau” 2009?
Mörkt körsbärsrött och imponerande ungdomligt... Nosen är djup och koncentrerad med nästan gosiga aromer av torkade röda blommor, svarta vinbär, engelsk lakrits, tryffel och rostade kaffebönor. I munnen, fyllighet och fatkryddad kraftfull frukt som skulle få även en St-Émilion Cru Classé att kippa efter andan ... Tja, wow! Lång, komplex avslutning med massor av engelsk lakrits, vanilj, mynta, skogsbotten och babymjuka tanniner. En unik upplevelse på högra stranden för priset! Drick nu eller spara +20 år från skörden.
Château de Roques Lussac Saint-Émilion “Cuvée Merlateau” 2009 passar bra till...
Om Chateau de Roques
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning