
Château de Roques Lussac-St-Émilion Cuvée Merlateau 2010
Den färgstarka historien om Chàteau de Roques går tillbaka till den romerska ockupationen av Aquitaine. Sedan 1947 har slottet dock tillhört familjen Sublett, som faktiskt redan på 1400-talet gjorde vin på Bordeaux högra strand. Huvudfokus ligger på satellitkommunerna Lussac och Puisseguin, där familjen har legendariska djupa kalkstensjordar som bara finns i de stora Grand Cru Classé-slotten i St-Émilion. Förr i tiden var några av slottets bästa vingårdar faktiskt klassificerade som "Puisseguin Premier Cru" tills Charles De Gaule satte stopp för denna Cru-klassificering av vinpolitiska skäl på 1960-talet. Slottets långa historia fick en spännande dansk prägel på 1980-talet när Michelle Lyng Subletts franske far träffade en dansk fröken Jensen under en europeisk försäljningsturné, som snart flyttade tillbaka till Bordeaux med honom. Familjeföretaget Sublett, som grundades redan 1822, förvärvade på 1980-talet det berömda Château Lacoste i Castillon-Côtes de Bordeaux och har idag 75 hektar vingårdar.
Hur smakar Château de Roques Lussac-St-Émilion Cuvée Merlateau 2010?
Mörkt körsbärsröd och imponerande ungdomlig... Doften är djup och koncentrerad med nästan smeksam arom av torkade röda blommor, svarta vinbär, engelsk lakrits, tryffel och rostade kaffebönor. I munnen väntar fyllighet och fatkryddad, kraftfull frukt som skulle få även en St-Émilion Cru Classé att tappa andan… Alltså, wow! Lång, komplex eftersmak med massor av engelsk lakrits, vanilj, mynta, skogsbotten och babymjuka tanniner. En helt unik upplevelse i sin prisklass! Drick nu, eller lagra i 20+ år från årgången.
Hur är Château de Roques Lussac-St-Émilion Cuvée Merlateau 2010 framställt?
Vinet är framställt av 65% Merlot och 35% Cabernet Franc. Familjen Sublett skördar sina smakintensiva druvor från 45 år gamla vinstockar, planterade på ett gammalt stenbrott med en djup undergrund av kalksten som börjar redan 30–40 cm under den leriga jordytan. Ett terroir i samma världsklass som Grand Cru Classé-markerna i grannområdet St-Émilion. Vinet jäser fruktbevarande i tank och får 12–18 månaders crème de la crème-lagring på helt nya franska barriquefat.
Om Chateau de Roques
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning





