



Château Haut-Bailly Pessac-Léognan Cru Classé 2019 i trækasse
Det historiska Chateau Haut-Bailly lades till i Graves-klassificeringen som en Cru Classé 1959. Alla sexton klassificerade slott ligger i den nordligaste delen av Graves-regionen, som 1987 gick solo med den mer elitistiska appellationen Pessac-Léognan. Sedan dess har investeringar strömmat in från när och fjärran, och Pessac-Léognan är nu högre än någonsin tidigare. Detta gäller särskilt Haut-Bailly, vars 2009-årgång fick perfekta 100 pts av Robert Parker! Den äran tillfaller slottets investeringsbenägna ägare, den amerikanske bankiren Robert G. Wilmers. Wilmers, men också slottets förvaltare och frontfigur, Veronique Sanders, vars familj ägde och drev slottet från 1955 fram till Wilmers övertagande 1998. I slottets team av framstående konsulter ingår Jean Bernard Delmas (tidigare Ch. Haut-Brion) och - fram till sin död 2016 - Denis Dubourdieu. Väldränerade grusbankar med tät plantering (10.000 vinstockar/ha) bidrar till att hålla avkastningen låg och kvaliteten hög. 15% av slottets 30 hektar är planterade med +110 år gamla vinstockar, vilket ger druvor med exceptionellt djup och intensitet i smaken. Skördas och vinifieras i parceller med jäsning i 26 temperaturkontrollerade cementtankar, vilket ger optimala förhållanden för den slutliga blandningen. Endast cirka hälften av den årliga druvskörden används till husets "Grand Vin", medan 30% hamnar som andravinet La Parde de Haut-Bailly. Ett generiskt tredje vin produceras också.
Hur smakar Château Haut-Bailly Pessac-Léognan Cru Classé 2019 i trækasse?
Tät och djup körsbärsröd färg med violetta inslag i kanten. Bordeaux-näsa i världsklass med saftiga svarta vinbär, blåbär, mörka plommon och körsbär i läckert samspel med torkade blommor, moccabönor, grafit, cigarrlåda och mineraliska inslag av rökflinta. Alla förväntningar från doften infrias till fullo i smaken, som breder ut sig på tungan som en mjuk sammetsmatta av koncentrerad och nyanserad bärfrukt. Extremt finkorniga tanniner skapar en perfekt munkänsla och bäddar för en ändlös avslutning med skogsmark, örter, krossade stenar och söta fatkryddor. Drick nu eller spara +25 år.
Château Haut-Bailly Pessac-Léognan Cru Classé 2019 i trækasse passar bra till...
Hur är Château Haut-Bailly Pessac-Léognan Cru Classé 2019 i trækasse framställt?
Château Haut-Bailly Pessac-Léognan Cru Classé 2019 är gjord av en blandning av 56% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Petit Verdot och 4% Cabernet Franc. När druvorna anländer till vingården krossas de försiktigt och får kallmacerera innan jäsningen, som sker i 54 specialtillverkade, temperaturkontrollerade cement- och ståltankar. De är lika stora som tomterna och har en volym på 50, 70, 89, 90 respektive 110 hektoliter. Vinet mognar i 16-18 månader på franska ekfat, med 50-65% nya fat beroende på årgång.
Om Chateau Haut-Bailly
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning










