
Château Larcis Ducasse St-Émilion 1. Grand Cru Classé B 2016
100 poäng från Robert Parker för Larcis Ducasse 2005 var ett av flera starka argument bakom uppgraderingen av slottets Grand Vin från "Grand Cru Classé" till "1. Grand Cru Classé B" år 2012. Larcis Ducasse, som har varit familjeägt i mer än 100 år, har redan från början varit välsignat med en sydvänd kalkstensterroir i klass med sin berömda granne Château Pavie, men det tog lång tid innan man insåg dess potential i världsklass.. Det var inte förrän 12 år efter det senaste generationsskiftet 1990 som omvandlingen började ta fart. Den nye ägaren, Jacques-Olivier Gratiot, gjorde sitt smartaste drag 2002 när han överlät driften till Nicolas Thienpont och Stéphane Derenoncourt. Superduon införde en rad förändringar som tillsammans har flyttat upp kvaliteten till mästarklassen. Till exempel förlängde man skördeperioden från tre dagar till flera veckor så att alla druvor nu kunde skördas vid idealisk socker- och smakmognad. Därefter skärptes sorteringen av druvorna - och för att minimera oxidationen av vinets frukt upphörde all krossning av druvorna före jäsningen. Sedan 2005 har produktionen ställts om till ekologisk. En liten del av slottets 11 hektar vingårdar ligger på St-Émilions fossilrika platå, men merparten, 85%, ligger på sydvända terrasser av kalkhaltig märgel, tillsammans med grannslottet Château Pavies vingårdar. Kombinationen av solexponering och den vitaktiga, svala kalkjorden ger exotiska fruktiga viner som behåller en frisk mineralitet. Beroende på årgång består Le Grand Vin av ca 85% Merlot och 15% Cabernet Franc, som efter jäsning mognar i 18 månader på barriquefat, varav ca 60% är helt nya. Andra vinet: Larcis Ducasse viskar.
Om Chateau Larcis Ducasse
Larcis Ducasse, som varit familjeägt i mer än 100 år, har från början haft en sydsluttande kalkstenspräglad terroir i samma toppklass som sin berömda granne, Château Pavie, men att förverkliga världsklasspotentialen dröjde länge…
Först 12 år efter det senaste generationsskiftet 1990 började förvandlingen ta fart. Den nye ägaren, Jacques-Olivier Gratiot, gjorde sitt klokaste drag 2002 när han överlät driften till Nicolas Thienpont och Stéphane Derenoncourt.
Superduon införde en rad förändringar som tillsammans har lyft kvaliteten till mästerklass. De förlängde skördeperioden från tre dagar till flera veckor, så att alla druvor nu kunde skördas vid optimal socker- och smakmognad. Därefter skärptes druvsorteringen – och för att minimera oxidation av vinets frukt upphörde man med all krossning av druvorna före jäsningen. Sedan 2005 har produktionen konverterats till ekologisk odling.
En liten del av slottets 11 hektar vingårdar ligger på St-Émilions fossilrika platå, men huvuddelen, 85 %, ligger på sydvända terrasser med kalkhaltig margel, sida vid sida med grannarnas vingårdar från Château Pavie. Kombinationen av solexponering och den vitaktiga, svala kalkjorden ger ett exotiskt fruktigt vin med bibehållen frisk mineralitet.
Beroende på årgång består Le Grand Vin av cirka 85 % Merlot och 15 % Cabernet Franc, som efter avslutad jäsning lagras 18 månader på barriquefat, varav cirka 60 % helt nya.
Andravin: Murmure de Larcis Ducasse.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning