0Varukorg

Tillbaka

Château Larcis Ducasse St-Émilion 1. Grand Cru Classé B 2016

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
1 884,95 SEK
6 fl. per st.
1 654,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point James Suckling
98 Point Yohan Castaing
98 Point Jean-Marc Quarin
97 Point Jeb Dunnuck
97 Point Vinous
97 Point Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
97 Point Tastingbook.com
97 Point Markus del Monego MW
97 Point Andreas Larsson Blind Tasted
96 Point Robert Parker
96 Point Chris Kissack, The Wine Doctor
95 Point Wine Spectator
95-96/100 Bettane & Desseauve

Beställ före

8 timmar 39 min

så skickar vi det idag!

Château Larcis Ducasse St-Émilion 1. Grand Cru Classé B 2016

Frankrike

Frankrike, Bordeaux

14% alk.

75 cl

"99 points. Spellbinding with shitake mushrooms, wet earth and moss" - James Suckling

"98 points. Superb nose of iris with magnificent clarity of fruit." - Yohan Castaing

100 poäng från Robert Parker för Larcis Ducasse 2005 var ett av flera starka argument bakom uppgraderingen av slottets Grand Vin från "Grand Cru Classé" till "1. Grand Cru Classé B" år 2012. Larcis Ducasse, som har varit familjeägt i mer än 100 år, har redan från början varit välsignat med en sydvänd kalkstensterroir i klass med sin berömda granne Château Pavie, men det tog lång tid innan man insåg dess potential i världsklass.. Det var inte förrän 12 år efter det senaste generationsskiftet 1990 som omvandlingen började ta fart. Den nye ägaren, Jacques-Olivier Gratiot, gjorde sitt smartaste drag 2002 när han överlät driften till Nicolas Thienpont och Stéphane Derenoncourt. Superduon införde en rad förändringar som tillsammans har flyttat upp kvaliteten till mästarklassen. Till exempel förlängde man skördeperioden från tre dagar till flera veckor så att alla druvor nu kunde skördas vid idealisk socker- och smakmognad. Därefter skärptes sorteringen av druvorna - och för att minimera oxidationen av vinets frukt upphörde all krossning av druvorna före jäsningen. Sedan 2005 har produktionen ställts om till ekologisk. En liten del av slottets 11 hektar vingårdar ligger på St-Émilions fossilrika platå, men merparten, 85%, ligger på sydvända terrasser av kalkhaltig märgel, tillsammans med grannslottet Château Pavies vingårdar. Kombinationen av solexponering och den vitaktiga, svala kalkjorden ger exotiska fruktiga viner som behåller en frisk mineralitet. Beroende på årgång består Le Grand Vin av ca 85% Merlot och 15% Cabernet Franc, som efter jäsning mognar i 18 månader på barriquefat, varav ca 60% är helt nya. Andra vinet: Larcis Ducasse viskar.

1 fl. per st.
1 884,95 SEK
6 fl. per st.
1 654,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point James Suckling
98 Point Yohan Castaing
98 Point Jean-Marc Quarin
97 Point Jeb Dunnuck
97 Point Vinous
97 Point Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
97 Point Tastingbook.com
97 Point Markus del Monego MW
97 Point Andreas Larsson Blind Tasted
96 Point Robert Parker
96 Point Chris Kissack, The Wine Doctor
95 Point Wine Spectator
95-96/100 Bettane & Desseauve

Beställ före

8 timmar 39 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Château Larcis Ducasse St-Émilion 1. Grand Cru Classé B 2016

99 Point

James Suckling

The aromas here are so spellbinding with shitake mushrooms, wet earth and moss, as well as tree bark and, finally, dark fruit. The palate is incredible as it builds and grows with full body, but always tight and reserved. It shows so much depth and complexity.

98 Point

Yohan Castaing

Iris, very floral, superb nose of iris with magnificent clarity of fruit. Purity and precision on the palate, verticality and a very good management of acidity from the early fruit which adds soul to it. All in delicacy and linearity. Crystalline and pure. Well done!

98 Point

Jean-Marc Quarin

It is one of the revelations of this tasting and the best wine made in this property. A sensation already experienced at the castle last October. Medium intensity nose, fruity and above all truffled. Soft on the attack, very melting in the development, fragrant (which is difficult given its power), juicy, noble to the touch and yet a tad southern, the wine develops very long and deep. Superb.

97 Point

Jeb Dunnuck

From one of my favorite estates in Bordeaux, the deeply colored 2016 Château Larcis Ducasse is comprised of 87% Merlot and 13% Cabernet Franc that was brought up in 50% new French oak. It offers a huge bouquet of black, black fruits, smoked herbs, forest floor, graphite, and underbrush that builds beautifully with time in the glass. Deep, rich, opulent and expansive on the palate, with building tannins, it’s a rich, layered Saint-Emilion as well as another incredible wine from this estate. Give it a few years if you can.

97 Point

Vinous

The 2016 Larcis Ducasse is absolutely gorgeous. Fresh, vibrant and alluring, with tremendous vibrancy, the 2016 has so much to offer. Expressive savory and blood orange notes add brightness to the red cherry and plum fruit, with beams of firm yet well-integrated tannins that give the wine its shape and energy. In 2016, Larcis brings together undeniable raciness and power in a complete package that is irresistibly beautiful.

97 Point

Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

Full bodied, luxurious, deep, fresh and sweet, the wine has power, purity, minerality and length. There is concentration, complexity and on the finish, it is incredibly polished and silky with layers of fruit and persistence. Made from a blend of 87% Merlot, harvested October 12 to October 20 and 13% Cabernet Franc.

97 Point

Tastingbook.com

97 Point

Markus del Monego MW

Dark purple red with violet hue and black core. Opulent nose blackberry jam, black cherry jam, discreet spiciness in the background as wella as hints of toasted gingerbread. On the palate opulent and rich with ripe and silky tannins, sweet fruit and excellent length.

97 Point

Andreas Larsson Blind Tasted

96 Point

Robert Parker

Deep garnet-purple colored, the 2016 Larcis Ducasse sashays gracefully out of the glass with beautiful Black Forest cake, red cherry compote, raspberry preserves and blackberry pie scents plus hints of cigar box, Ceylon tea, dried lavender and forest floor. Medium to full-bodied, the palate delivers gorgeous red and black fruit preserves flavors with a wonderfully plush texture and very long, perfumed finish.

96 Point

Chris Kissack, The Wine Doctor

“From the Pavie slopes, this is dark and perfumed, with an aromatic nose, fragrant and confident, releasing scents of black bean and black pepper over and above the fruit, all laced with praline, toast, cocoa bean and vanilla, as well as touches of smoke and salt. The palate feels very accomplished with a velvety texture, full of creamed fruit, in a savoury, dark and spicy style, dressed with notes of black pepper, black bean, crushed black plum and damson, black currant and black olive. The tannic undercurrent feels firm, tightly knit and velvety, giving the wine fabulous grip, yet it feels fresh and composed. It finishes long, the length charged with tannic energy. This is an excellent vintage for Larcis Ducasse.

95 Point

Wine Spectator

Features a lovely profile, with caressing edges but a very focused feel, as cassis, plum reduction and blueberry preserve flavors stream through together, flanked by dark tea and singed apple wood notes. A bolt of chalk emerges steadily through the finish, keeping this well-grounded. This will need some time to unwind fully.

95-96/100

Bettane & Desseauve

Rigor and density, length and intensity, refined, perfectly ripe tannin. Will assert itself over time.

Om Chateau Larcis Ducasse

100 poäng från Robert Parker för Larcis Ducasse 2005 var ett av flera tungt vägande argument bakom slottets Grand Vin:s uppflyttning från "Grand Cru Classé" till "1. Grand Cru Classé B" 2012.

Larcis Ducasse, som varit familjeägt i mer än 100 år, har från början haft en sydsluttande kalkstenspräglad terroir i samma toppklass som sin berömda granne, Château Pavie, men att förverkliga världsklasspotentialen dröjde länge…

Först 12 år efter det senaste generationsskiftet 1990 började förvandlingen ta fart. Den nye ägaren, Jacques-Olivier Gratiot, gjorde sitt klokaste drag 2002 när han överlät driften till Nicolas Thienpont och Stéphane Derenoncourt.

Superduon införde en rad förändringar som tillsammans har lyft kvaliteten till mästerklass. De förlängde skördeperioden från tre dagar till flera veckor, så att alla druvor nu kunde skördas vid optimal socker- och smakmognad. Därefter skärptes druvsorteringen – och för att minimera oxidation av vinets frukt upphörde man med all krossning av druvorna före jäsningen. Sedan 2005 har produktionen konverterats till ekologisk odling.

En liten del av slottets 11 hektar vingårdar ligger på St-Émilions fossilrika platå, men huvuddelen, 85 %, ligger på sydvända terrasser med kalkhaltig margel, sida vid sida med grannarnas vingårdar från Château Pavie. Kombinationen av solexponering och den vitaktiga, svala kalkjorden ger ett exotiskt fruktigt vin med bibehållen frisk mineralitet.

Beroende på årgång består Le Grand Vin av cirka 85 % Merlot och 15 % Cabernet Franc, som efter avslutad jäsning lagras 18 månader på barriquefat, varav cirka 60 % helt nya.

Andravin: Murmure de Larcis Ducasse.

Vindata

Årgång

2016

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16-18 °C

Lagringspotential

+20 år fra høståret

Förslutning

Kork
Liknande produkter