
Closerie des Alisiers (Stéphane Brocard) Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Corbeaux 2018
- Närmaste granne? Mazis-Chambertin Grand Cru!
Med sin järnhaltiga, rostfärgade terroir är Les Corbeaux en källa till fynd i Bourgogne, eftersom vinkvaliteten ligger betydligt närmare Mazis-Chambertin än prisskillnaden antyder …
Stéphane Brocard fatlagrade själv denna toppburgund, som han köpte direkt från tanken hos ett av Gevrey-Chambertins framstående familjehus — ett hus som är mycket hyllat av personer som Robert Parker, Clive Coates och Serena Sutcliffe, och som har nära band till den världsberömde Joseph Roty.
Njut av den till grillad fisk med rödvinssås, fågel, ankbröst, vilt, saftiga biffar, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Closerie des Alisiers (Stéphane Brocard) Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Corbeaux 2018?
Intensiv körsbärsröd färg i glaset. Doften är vackert koncentrerad och elegant. Ur glaset stiger först delikata aromer av viol, apelsinskal, jordgubbar, plommon och körsbär, omedelbart förenade med en diskret skogsmarksparfym samt toner av kaffesump, kanel, lakrits och choklad. I gommen är vinet silkeslent, lugnande och köttigt med fina lager på lager av frukt, fat och mineralitet. En seriös, Grand Cru‑koncentrerad avslutning med livlig mineralsyra, lyxiga söta kryddor och sammetslena tanniner. Mums! Drick nu eller spara i över 15 år från skördeåret.
Closerie des Alisiers (Stéphane Brocard) Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Corbeaux 2018 passar bra till...
Hur är Closerie des Alisiers (Stéphane Brocard) Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Corbeaux 2018 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir från den lilla, 3,2 hektar stora 1er Cru Les Corbeaux, vars järn- och rostfärgade terroir ligger inklämd mellan byn Gevrey-Chambertin och Grand Cru-grannarna Mazis-Chambertin. Les Corbeaux är en pålitlig källa till fantastiska Bourgogne-fynd, eftersom vinkvaliteten ligger mycket närmare Mazis-Chambertin än vad prisskillnaden antyder. Druvorna skördas från cirka 40 år gamla vinstockar som ger blygsamma 35 hektoliter per hektar på den väldränerade terroiren, vilket avsevärt förbättrar kvalitetspotentialen. Vinet jäses enligt traditionella burgundiska metoder och lagras i 15 månader på 228-liters ekfat, varav 20 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning










