
Colledila 2008
Denna nya "CRU", som är en av tre nya "CRU"-viner, är ENDAST i sin andra årgång.
Colledila betyder "kullen där borta". Vinstockarna är belägna runt den populära egendomen "Agresto". Agronomer från Italiens "vininstitut" har genom flera års studier kommit fram till att bland de mer än 200 hektar Sangiovese-vinstockar som finns på baronens egendom, kommer de bästa klonerna av Sangiovese just från detta område.
Vinet har producerats i mycket begränsade mängder i denna andra årgång.
Det har tagit mer än 4 år att "uppfinna" Colledila. Genom många experiment valde man till sist detta 'blend', vilket har resulterat i den första fina 'rating':
Druvor: 100% Sangiovese.
Skördetid: slutet av september/början av oktober.
Lagring: 18 månader i nya franska 'barriques' (225 liter) och stora tonneauxfat (5 000 liter).
Färg: Vackert djupröd.
Doft: Intensiva, kraftiga svarta vinbär.
Smak: Elegant smak av mogna frukter, lakrits och läder med en fantastiskt lång eftersmak med mjuka undertoner.
Passar till: Kalvkött, oxfilé, rådjursrygg, lagrade ostar.
Kan lagras: 15-20 år, beroende på förvaring.
Colledila 2008 passar bra till...
Om Barone Ricasoli
Barone Ricasoli viner
Vingården, Barone Ricasoli Brolio, har sedan år 1141 producerat vin, vilket gör Brolio till en av världens äldsta privatägda vingårdar. Slottet, Castello di Brolio, som också stod färdigt 1141, är mycket känt för de många krigen mellan provinsen Florens och Siena. Den adliga familjen Ricasoli stödde Florens. Faktum är att Castello di Brolio låg på gränsen mellan de två provinserna, och när det största slaget i områdets historia utkämpades 1348 blev slottet delvis förstört av soldater från Siena. Slottet klarade ändå de våldsamma angreppen, och Florens vann slaget! Slottet rymmer fortfarande gamla rustningar och vapen från striderna. Idag kan man dessutom fortfarande se de gamla kulhålen i murarna. Castello di Brolio tar emot många besökare varje år, både från Italien och från hela världen; slottet är unikt i italiensk historia. Genom århundradena har namnet Brolio och Barone Ricasoli varit förknippat med vinframställning i Toscana och några av Toscanas mest eftertraktade viner. På 1800‑talet initierade Barone Bettino Ricasoli, även kallad "Jernbaronen", på grund av hans hårdföra styrning av Italiens ekonomi, de första reglerna för att producera Chianti. Kort därefter utnämndes han till vice premiärminister. Det utvecklades senare till en lagstiftning som vidareutvecklades under 1900‑talet. Utan Bettino Ricasoli skulle det troligen inte finnas någon vin som kallas "Chianti" i dag.
Barone Ricasoli rödvin
2001 utsågs Barone Ricasolis viner och rödviner till Italiens vingård det året av Gambero Rosso – ett vinmedium som anses vara det viktigaste i Italien. 2002 valdes vingårdens chef-enolog, Carlo Ferrini, också till "årets ønolog" i Italien av Gambero Rosso. Han är den konsult i Italien som ligger bakom flest "3 røde glas" viner i Italien, eftersom han ansvarar för produktionen av några av de finaste vinerna i Toscana. Carlo Ferrini anställdes 1991 för att förbättra vinernas kvalitet. Han genomförde flera förändringar i vingårdarna och i källaren. Åren 1995–96 blev resultaten av det hårda arbetet synliga. Tidigare hörde Barone Ricasoli till de 50 bästa vingårdarna, men efter 1995–96 kom företaget in på topp tio‑listan. Det betyder inte att Ricasoli har börjat slå sig till ro och slutat förbättra sig; tvärtom försöker Carlo ständigt göra saker bättre. Vi ser fram emot framtiden.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning