
Contrada Santo Spirito di Passopisciaro Etna Rosso Animardente 2016
Äntligen tillbaka! Kultvinet Animardente från Etna har landat i sin förmodligen mest kritikerrosade toppform någonsin... med den utsökta årgången 2016.
Ett skummande vulkanutbrott av ett mineralrött vin gjort på Nerello Mascalese, Siciliens Pinot Noir, som efter nästan 6 års sval källarlagring här framstår som den första utmanaren till de stora Cru-vinerna från Bourgogne och Barolo!
Skapad av den toskanska 99-poängsstjärnan Tenuta Sette Ponti och med minst samma omsorg om detaljerna som kännetecknar vingårdens ikoniska viner Orma och Oreno.
Världsklassen börjar på fältet, 700 meter upp på Etna, med handplockade druvor från minst 60 år gamla och extremt lågavkastande buskvinstockar, varav de flesta är pre-phylloxera (innan phylloxera anlände!) Du måste helt enkelt vara erfaren...
Njut av det till saftiga biffar, fågelvilt, vitt kött, ankbröst, svamp, pastarätter och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Contrada Santo Spirito di Passopisciaro Etna Rosso Animardente 2016?
Animardente 2016 presenterar sig i gnistrande körsbärsröd färg med en vacker rostfärgad kant... Nosen är ett vulkaniskt frontalangrepp med mörk mineralitet i metern! Eleganta aromer av torkade rosenblad, smultron, svarta körsbär, mynta, läder, lakrits, mörkrostat kaffe och bitter choklad... Imponerande! På tungan, nästan burgundisk, silkeslen och komplex som en stor Barolo ... Lång avslutning med matvänliga tanniner och inslag av svart te, anis, cederträ och cigarrlåda. Världsklass! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Contrada Santo Spirito di Passopisciaro Etna Rosso Animardente 2016 passar bra till...
Om Tenuta Sette Ponti

Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning