
Domaine Borgeot Santenay Rouge "Clos Genets" 2015
Det största Pinot Noir-kapet... från kanske det vildaste Côtes de Beaune-år någonsin!
Låt dig inte luras av priset… Denna utsökta röda Bourgogne är gjord på toppdruvor från det muromgärdade lieu-dit Clos Genet, som har en eminent placering, direkt intill Santenay 1er Cru Maladière!
Kvaliteten är helt speciell och frukten särskilt intensiv i årgång 2015, som med 96 poäng i Parkers årgångstabell kvalificerar sig som den bästa för Côtes de Beaune någonsin.
Just på grund av den sällsynta "kombi" av toppkvalitet och sympatiska priser är Borgeot-familjens viner mycket efterfrågade världen över.
Och lokalt är vingårdens rykte så framstående att flera av de mest celebre Bourgogne-familjerna väljer att skicka sina barn i praktik hos just Domaine Borgeot!
Njut av den till grillad lax och tonfisk, fjäderfä, lätta asiatiska rätter, lätta svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Bröderna Pascal och Laurent Borgeots vingård är en dold Bourgogne-pärla… Väl gömd i den lilla byn Remigny, som i praktiken dock nästan hör samman med den berömda grannbyn Santenay.
På det stolta familjedomänet, som grundades redan 1903, förfogar de två bröderna i dag över 20 hektar vinmarker som sträcker sig från Bouzeron i söder och norrut via Maranges och Santenay till de berömda Chassagne- och Puligny-Montrachet. Därtill kommer ett tillskott av druvor från Laurents hustru, Sandra Borgeot, som har sitt eget mikrodomän på 2,5 hektar.
Domaine Borgeot förfogar i genomsnitt över vinstockar som är mer än 30 år gamla. Den höga åldern ger en lägre avkastning men högre druvkvalitet. Och när nya vinstockar slutligen måste planteras väljer familjen konsekvent lågavkastande kloner som främjar druvmognaden och vinkvaliteten.
På fälten lutar odlingen tydligt åt ekologiska metoder och värderingar, dock ännu utan certifiering. Vinterbearbetning håller jorden frisk och ökar den mikrobakteriella aktiviteten. Och i mer än 20 år har enbart organisk gödsling använts.
Nere i vinkällaren är Borgeot-bröderna perfektionister med känsla för alla detaljer i processen. Med smak- och kvalitetsoptimering som ledstjärna används både traditionella och moderna metoder. Vinerna mognar cirka 12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 10–33 % är helt nya (anpassat efter appellation, terroir och årgång).
Husets delikata och elegant florala viner är eftertraktade bland kännare och Bourgogne-handlare över hela världen, och lokalt är vingårdens rykte så gott att mer berömda och celebre Bourgogne-familjer ofta väljer att skicka sina barn i praktik just hos Pascal och Laurent Borgeot!
Hur smakar Domaine Borgeot Santenay Rouge "Clos Genets" 2015?
Klassisk körsbärsröd färg med den extra djup som kännetecknar en stor Bourgogne-årgång. Doften är inbjudande, floral och fruktkoncentrerad med en utsökt doftblandning av nyplockade rosor, skogssmultron, hallon och körsbär, som följs av klassiska skogsmarksnoter samt en aning lakrits, mokka och rostade kryddor från fatlagringen. I munnen silkeslen med årgångens generösa och väldefinierade bärfrukt, som i eftersmaken dröjer länge och samspelar med fina tanniner, diskreta fattoner och friska mineraliska nyanser. Exemplariskt röd Bourgogne! Drick nu, eller lagra 10–12 år från skördeåret.
Domaine Borgeot Santenay Rouge "Clos Genets" 2015 passar bra till...
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning