





Domaine Caillot Meursault La Barre Dessus - Clos Marguerite 2018
Monopol Meursault i 1er Cru-klassen... "La Barre Dessus Clos Maguerite" är tillbaka!
Den mästerliga Meursault från kultproducenten Domaine Caillot har förtrollat alla landets ledande vinkritiker liksom Informations matkritiker, som skickades till himlen på Søllerød Kro av en nötaktig vit bourgogne... Vi har återigen säkrat en liten tilldelning av Meursault från en enda vingård från denna mycket eftertraktade producent.
Domaine Caillot har ingen webbplats eller marknadsföringsbudget. Det enda som står i fokus är kvalitet. Vinerna upptäcks av sommelierer på världens bästa restauranger och recenseras nästan aldrig... men när de gör det får alla Bourgogne-fans upp ögonen!
Redan 1862 klassificerades La Barre Dessus som en av Meursaults bästa vingårdar i byn. Kvaliteten på de nästan 50-åriga vinstockarna på Clos Margeurite (Michel Caillots muromgärdade monopol i La Barre Dessus) står i en klass för sig jämfört med andra producenters Meursault 1er Cru! Vinet har fått vansinniga 96 poäng i Wine Spectator - före Comtes Lafons 3000 DKK Meursault från grannhuset Clos de la Barre...
Det här är Meursault i kultklass. Smörigt, rikt och krämigt med rostad vaniljkrydda och en fin, krispig mineralitet... Som brorson till Pierre Morey, som under 20 år var källarmästare på det världsberömda Domaine Leflaive, har Michel Caillot lärt sig av de bästa.
Häll upp ett glas... och den första gyllene droppen på din tunga är ett minne för livet. Det är därför Robert Parker hedrar Domaine Caillot som en enastående fyrstjärnig producent!
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault La Barre Dessus - Clos Marguerite 2018?
Den gudomliga Meursaulten från Caillots monopolägda egendom är elegant gyllene i glaset ... Vackert balanserad i doften med oemotståndligt lockande aromer av vita blommor, salt, grillad grapefrukt, flinta, päron, hasselnötter, nektariner, aprikos, smör, rök och vanilj ... En klassisk Meursault med Michel Caillots personliga, distinkt mineraliska touch! Det vita vinet glider mjukt och smörigt över tungan medan smaken utvecklas med en hisnande nerv och nyansrikedom! Våt kalksten, sälta och citrus möter läckra persikotoner, anis, rostad brioche, nötter och utsökta fatkryddor i den långa eftersmaken ... Det är lätt att förstå varför världens stjärnkockar jagar Caillots Meursault till sin mat ... Det här är MAGI! Drick nu eller spara 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Citron
Smör
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener