
Domaine Christophe Bellang Meursault 2017
Namnet Bellang har varit nära förknippat med Meursault i generationer, och för cirka 15 år sedan tog den unge Christophe Bellang över ansvaret för den lilla familjedomänens vingårdar i Meursault, Savigny-lès-Beaune, Chorey-lès-Beaune och Beaune. Som den 100% autentiska vinmakare han är fokuserar Christophe på jordmånens naturlighet och vinernas mineraliska terroirkaraktär, som han mästerligt kompletterar med kryddig komplexitet från lagring på delvis nya ekfat. I glaset talar resultatet av hans ansträngningar för sig självt... Vinerna smakar mycket mer än de kostar... så Bourgogne-entusiaster med en förkärlek för valuta för pengarna kan skatta sig lyckliga över att den ödmjuke Christophe Bellang inte bryr sig det minsta om topprecensioner, prestige och prishöjningar. WOW!
Hur smakar Domaine Christophe Bellang Meursault 2017?
Vacker, ljust gyllene färg. Doften lämnar inget tvivel… det är en stor burgundisk Chardonnay i glaset! Frisk jasminblommighet, salt grapefrukt, päron, mandarin och ananas öppnar källardörren på glänt för en ström av smör, hasselnötter, gräddkola och vanilj från fatet. I munnen är den underbart harmonisk – den perfekta balansen mellan härlig Meursault-smörighet och Puligny‑typisk, kittlande mineralitet. Eftersmaken är lång, fint kryddad och förfinat mineralsk… fransk elegans i världsklass! Drick nu eller lagra 10+ år från skörden.
Domaine Christophe Bellang Meursault 2017 passar bra till...
Hur är Domaine Christophe Bellang Meursault 2017 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Chardonnay från de två enskilda vingårdarna “Les Chaumes des Perrières” och “Pré de Manche”, som gränsar till tre av Meursaults största 1er cru-terroirer (se kartan ovan). Två tredjedelar av druvorna kommer från det svala och kalkrika “Les Chaumes des Perrières”, medan resterande druvor bidrar med mjuka, exotiska fruktnoter från det lägre belägna och varmare terroiren “Pré de Manche”. Christophe Bellang odlar vingårdarna i stort sett ekologiskt, samtidigt som jordmånen hålls i toppskick genom plöjning och organiskt gödsel.
Druvorna pressas skonsamt i en pneumatisk press så att endast de mest delikata delarna av musten når det färdiga vinet. Efter 24–48 timmars sedimentation av orenheter flyttas den renaste Meursault-musten över för spontan jäsning på fat med vingårdarnas egna jästceller och därefter 12 månaders lagring på 228‑liters burgundiska ekfat, varav 20 % nya. Därefter låter Christophe Bellang sin Meursault vila ytterligare ett halvår i ståltank innan han slutligen släpper sitt drömvita vin till försäljning.
Druvor
ChardonnayOm Domaine Christian Bellang et Fils
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning











