
Domaine de Chevalier Pessac Leognan Rouge 2011
Pessac Leognan ligger sydost om Bordeaux och är känt för både röda och vita viner. Domaine de Chevalier producerar cirka 7000 kg rött vin per år.
Slottet ligger gömt i en glänta inne i en skog som skyddar vinerna från hettan. Detta vin är ett utmärkt exempel på vad som kan åstadkommas i Graves-regionen.
Du kommer att uppleva smaker av vanilj, kryddor, kaffe, svarta vinbär, jord, tobak, oliv, blommor och läder.
Smaken kommer att bestå av kaffe, svarta vinbär, jord, oliv, rökt ek och vanilj. Smaken avslutas med kött och tobak.
Vinet har god finess, längd och en solid balans
Om Domaine de Chevalier
Domaine de Chevalier är i toppform. När familjen Bernard tog över slottet 1983 stannade den tidigare ägaren Claude Ricard kvar på egendomen i fem år som mentor åt den då 23-årige Olivier Bernard. Denne har sedan dess fört Chevalier hela vägen upp i världseliten, både vad gäller röd- och vitvin.
Terroiren består av en tätt planterad grusparcel i skydd av omkringliggande skog. Här mognar druvorna optimalt, vilket dock inte hindrar Olivier Bernard från att plocka selektivt över flera skördeomgångar – som om han vore producent av topp-Sauternes. Odlingen är i stor utsträckning biodynamisk, och det toppmoderna vineriet har redan förnyats vid flera tillfällen.
På Chevalier är inte ens det bästa gott nog! Av samma anledning har Olivier Bernard fattat det i Bordeaux tämligen kontroversiella beslutet att byta ut den traditionella korkproppen mot den nya, teknologiska DIAM-korken.
Slottets andravin L’esprit de Chevalier är ett av de bästa köpen när det gäller andraviner från Pessac-Léognan. Högt rankad i den nya 2022-årgången med hela 96 poäng från James Suckling, vilket vittnar om ett värde för pengarna av högsta kaliber.
Grand Vin: Domaine de Chevalier (Blanc & Rouge), Grand Cru Classé (1959 Graves)
Andravin: L’Esprit de Chevalier
Läge: Léognan, Pessac-Léognan AOP
Planterad yta: 45 ha
Planterade druvsorter: 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot | 70% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon
Fatlagring rött: 18–22 mån. - 50% ny barrique | Vitt: 12–18 mån. - 30% ny barrique
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning