
Domaine Dupont Tisserandot Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Cazetiers" 2012
Gevrey-Chambertin.
Redan namnet inger vördnad. Och här har vi dessutom att göra med en av de allra finaste 1er Cru-erna i den legendariska kommunen...
När Dr. Lavalle 1855 utnämnde Bourgognes bästa terroirs till Tête de Cuvée (Grand Cru) låg Cazetiers i superligan tillsammans med Chambertin, Romanée-Conti och Musigny.
1930 berövades Cazetiers (som en av få Tête de Cuvées) sin omklassificering till Grand Cru. Men hyllas i dag som "Exceptional 1er Cru" av Jasper Morris MW.
Vi förstår att DRC-utmanaren Faiveley köpt upp Dupont-Tisserandot. För i toppåret 2012 slår Dupont-Tisserandot viner i +5000 kr-klassen.
Njut av den till ankbröst, fågelvilt, lamm, stekt tonfisk, tartar, svamp och krämiga ostar. Servera vid 15-16 °C.
Hur smakar Domaine Dupont Tisserandot Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Cazetiers" 2012?
Vacker körsbärsröd färg i glaset. Doften drar och lockar med sin dominerande körsbärsfrukt, som på ett förnämnt sätt marscherar fram och kräver uppmärksamhet. Saftdroppande tranbär, hallon, jordgubbar och röda vinbär följer i hälarna och spritter vilt åt alla håll, innan de tillsammans med mörk frukt samlar sig vid glasets kant. Lädertoner klingar med, skogsbotten och nedfallna löv anas under de många komplexa fruktlagren. Fatkryddor som Madagaskar-vaniljstång, piptobak, cederträ och nymalet kaffe bär sig majestätiskt fram; tanninerna greppar tag i tandköttet och sitter stadigt — ett maskulint och välskulpterat vin, en shakespeareansk Hamlet, vinvärldens svar på en gudomligförklarad Goethe. Ett vin som i stort sett överträffar alla andra bourgogner. Rökiga toner dras runt i glaset, och vinet avslöjar slutligen en djup, levande och magisk mineralitet som lyfter det ännu högre. En enastående och storslagen upplevelse — utan like! Drick nu eller lagra 10–15+ år från skördeåret.
Domaine Dupont Tisserandot Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Cazetiers" 2012 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning