
Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020
Grand Cru-guld från ett av världens största lieux-dits ... Bâtard-Montrachet!
Tillsammans med grannen Le Montrachet finns det ingen plats på planeten som är bättre lämpad för Chardonnay än just här. Domaine Leroy, Domaine de la Romanée-Conti, Ramonet ... Alla de stora producenterna gör Bâtard-Montrachet, som är några av de mest eftertraktade vinerna på hela marknaden och där priserna kan nå över 100 000 dollar för en flaska.
Lyckligtvis är priset inte lika högt hos vår lilla familjeproducent Louis Lequin. Den nuvarande ägaren, Antoine, har ärvt de få raderna med vinstockar på Bâtard-fältet, från vilka han gör ett fat per år. För att vara exakt äger han 0,12 hektar, vilket motsvarar försvarslinjen på en fotbollsplan.
Det är därför inte ens de berömda vinkritikerna kan få en provflaska att recensera. Ändå är Robert Parker en självutnämnd beundrare av Louis Lequins vita viner - med flaggskeppet Bâtard-Montrachet i spetsen:
"Fantastiska vita viner... Dessa anmärkningsvärt rika viner är bland de mest långlivade vita bourgognerna."
Under vårt senaste besök hade vi förmånen att få smaka på två årgångar av Antoines mytomspunna Grand Cru. Vid den här tidpunkten i provningen var det mest bara nöjda ljud som kom från oss alla eftersom det var svårt att sätta ord på hur det här vinet skulle beskrivas.
Det är en obeskrivlig nivå av kraft, finess och mineralisk elegans, med en tydlig fatkaraktär från de 50% nya Tronçais-ekfaten. Som nämnts är vinerna från Bâtard-Montrachet några av de mest lagringsdugliga bourgognevinerna. Det är därför det är så orättvist att de redan smakar så otroligt gott!
Vi har köpt in 7 lådor av Louis Lequins Grand Cru Bâtard-Montrachet från den fantastiska årgången 2020, som återigen får imponerande 96 poäng av en av Frankrikes mest respekterade vinpublikationer, Revue du vin de France.
Flytande Grand Cru-historia från det legendariska bourgognehuset Louis Lequin, vars historia går tillbaka till 1604! Du har Supervins garanti för att du kommer att få en upplevelse för livet!
Njut av det till stekta skaldjur, fågel i krämig sås, svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13 °C.
Sedan 1604 har den passionerade familjen Lequin tillverkat vin i Santenay, i södra Côte de Beaune. Varje generation har berikat området med ny kunskap. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet försåg det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York med fina bourgogneviner).
Sedan Louis tog över har han köpt ytterligare några av de bästa vingårdarna - och med stöd av sin son Antoine har han höjt kvaliteten på vinerna till den högsta nivån någonsin.
Domaine Louis Lequin & Fils har för närvarande 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar i vingårdarna, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och underhåll av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar de vita vinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med den fina jästfällningen. De röda vinerna jäser relativt varmt för att extrahera karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat anpassas noggrant till de unika egenskaperna hos årgången och terroiren.
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020?
Den stora Grand Cru visar sig i glaset med gyllene färg och ungdomligt gröna reflexer. En oförglömlig bouquet inleds av sommarfräscha blommor, nydroppad honung, citrusskal, "päron belle Helene" och saftiga stenfrukter. Snart framträder djupare inslag av rök, smör och rostade hasselnötter från vinets förstklassiga ekfatslagring. I munnen är vinet krämigt, komplext och fullkomligt enastående. Chardonnay-frukten är vackert inramad av livlig mineralitet, vanilj och bakkryddor. Avslutningen är oändlig och dröjer sig kvar i flera minuter. Bâtard-Montrachet, mina damer och herrar... Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Ananas
Citron
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll