
Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2015
Två lådor. Så lite har Louis Lequins Grand Cru Bâtard-Montrachet fått, som under sitt toppår 2015 har uppnått en överväldigande nivå av kraft och komplexitet.
Detta flytande guld kommer från toppdruvor som skördats strax nedanför världens största vitvinsfält, Le Montrachet. Produktionen är så mikroskopisk att både inbitna Bourgogne-entusiaster och kända vinkritiker förgäves får längta efter provflaskor.
Ja, potentialen är enorm, men smaken kommer redan att göra dig mållös!
Njut av den till stekta skaldjur, fågel i krämig sås, svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13 °C
Sedan 1604 har den passionerade familjen Lequin tillverkat vin i Santenay, i södra Côte de Beaune. Varje generation har berikat området med ny kunskap. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet försåg det prestigefyllda hotellet Waldorf Astoria i New York med utsökta bourgogneviner).
Sedan Louis tog över har han köpt ytterligare flera toppvingårdar - och med stöd av sin son Antoine har han höjt kvaliteten på vinerna till den högsta nivån någonsin.
Domaine Louis Lequin & Fils har för närvarande 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar i vingårdarna, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och underhåll av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar de vita vinerna 10–12 månader i burgundiska ekfat i kontakt med den fina jästen. De röda vinerna jäser relativt varmt för att få fram extra karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade till årgångens och terroirens unika egenskaper.
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2015?
Elegant gyllengul med ungdomligt gröna nyanser. Nosen är vild... med unikt rika och mineraliska smaker av vita blommor, päronjuice, honung, saltade citroner, mandarin, bivax, rök, rostade hasselnötter och smör. I munnen är den underbart krämig med skimrande mineralitet, utsökt fatkrydda och oändligt nyanserade fruktnoter i en total uppvisning som framkallar breda leenden och ödmjuka tårar på samma gång. Så här stor kan Chardonnay bli! Drick nu eller spara 20 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2015 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning