
Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2018
Om du ser det lilla gröna ljuset bredvid "i lager", slå då till!
Vi talar om flytande guld som skördats bara en bit ner på vägen från det legendariska Grand Cru-fältet Le Montrachet.
Vi får inte fler än några få lådor av Louis Lequins Grand Cru Bâtard-Montrachet, som i den utmärkta 2018 når en nästan obeskrivligt hög nivå av kraft och komplexitet.
Normalt mäter man en vingård i hektar, men här måste vi räkna om till kvadratmeter. Louis Lequin skördar de dyrbara druvorna från endast 1200 m²! Detta motsvarar ungefär mållinjen på en fotbollsplan.
Det är därför inte ens de berömda vinkritikerna kan få en provflaska att recensera. Ändå är Robert Parker en självutnämnd beundrare av Louis Lequins vita viner - med flaggskeppet Bâtard-Montrachet i spetsen:
"Fantastiska vita viner... Dessa anmärkningsvärt rika viner är bland de mest långlivade vita bourgognerna."
Vi kan bekräfta att potentialen är enorm, eftersom den redan smakar helt fascinerande!
Njut av det till stekta skaldjur, fågel i krämig sås, svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13°C
Sedan 1604 har den passionerade familjen Lequin tillverkat vin i Santenay, i södra Côte de Beaune. Varje generation har berikat området med ny kunskap. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet försåg det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York med fina bourgogneviner).
Sedan Louis tog över har han köpt ytterligare några av de bästa vingårdarna - och med stöd av sin son Antoine har han höjt kvaliteten på vinerna till den högsta nivån någonsin.
Domaine Louis Lequin & Fils har för närvarande 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits Saint Georges, Corton Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar i vingårdarna, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och underhåll av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar de vita vinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med den fina jästfällningen. De röda vinerna jäser relativt varmt för att extrahera karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat anpassas noggrant till de unika egenskaperna hos årgången och terroiren.
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2018?
Vinet är kristallklart med gyllene och friskt gröna toner. Så snart glaset närmar sig näsan aktiveras hela ditt sensoriska system. Fantastiska aromer av honung, vita blommor, citron, saftiga päron och mandarin virvlar in i varandra. Snart visar sig djupare inslag av rök, smör och rostade hasselnötter. Ta en klunk och känn den eleganta, krämiga Chardonnay-frukten flöda ända ut i tåspetsarna. Vackert inbäddad i skimrande mineralitet och utsökt fatkrydda, som knyter en rosett på den unika Bourgogneupplevelsen. Svårt att överträffa! Drick nu eller lagra upp till 20 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2018 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning