
Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2016
Chassagne-Montrachet är berömt över hela världen för sina vita viner på Chardonnay, men Bourgogne-kännare uppskattar i synnerhet 1er Cru-läget Morgeot för sina seriösa röda viner på Pinot Noir!
Den röda Morgeot är sällsynt och exklusiv, så ett toppexempel från den hyllade årgången 2016 för under en femhundring är sannerligen en glädjande nyhet. Och smaken träffar helt rätt...
Avnjut den till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Sedan 1604 har den passionerade familjen Lequin gjort vin i Santenay, i södra Côte de Beaune. Varje generation har berikat egendomen med ny savoir-faire. Senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 fick överta egendomen från sin far, Jean (mannen som redan på 1950-talet försåg det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York med utsökta Bourgogneviner).
Sedan övertagandet har Louis köpt till flera topplägen – och med stöd av sonen Antoine har han lyft vinernas kvalitet till sin hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils förfogar idag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektionen börjar redan i vingårdarna, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vitvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med sin fina jästfällning. De röda vinerna jäser relativt varmt för att extrahera extra karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noga anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktär.
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2016?
Klassisk bourgogneröd färg. I doften fruktig och mineralisk med härliga toner av jordgubbar, körsbär, hallon, svarta vinbär och våt skogsbotten, som ackompanjeras av lite lakrits och "sweet spice" från fatlagringen. I munnen medelfyllig med saftig, tät och välkryddad frukt. Stenig, mineralisk finish med ett behagligt tanninbett och inslag av lakrits. En exemplarisk röd Morgeot! Drick nu eller lagra i 10+ år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2016 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning