
Domaine Louis Lequin et Fils Corton Grand Cru Les Languettes 2015
96/100 ”Extraordinary” – Robert Parker’s Vintage Chart (Red Cote de Beaune 2015)
Pinot Noir i graciös världsklass – detta monumentala rödvin har hela Bourgognepaketet!
Corton är det enda rödvinet med Grand Cru-status i Côte de Beaune, där 2015 av många anses vara den största årgången på mer än 40 år...
Lequins storslagna Corton-flaggskip är en av flera världsklassviner från Les Languettes, som med sin järnrika mergel och sin branta syd/sydostliga exponering är ett legendariskt burgundiskt terroir.
Under medeltiden hörde Les Languettes-marken på Corton-kullen till ett nunnkloster, och de gudfruktiga nunnorna kallade jordstycket för Vigne Dieu (guds mark). När marken senare övergick i privat ägo, bytte den namn till Les Languettes (härrörande från langue, "tunga") – ett ordspel som dels syftar på det avlånga skiftets form, och dels att marken levererar ljuvliga droppar till folkets gomar, inte herren i himlen.
Njut av den till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen gjort vin i Santenay, i södra Côte de Beaune. Varje generation har berikat domänen med ny savoir-faire. Ett senarel exempel är Louis Lequin, som 1993 övertog vingården från sin far Jean (mannen som på 1950-talet försåg det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York med utsökta bourgogneviner).
Sedan överlåtelsen har Louis köpt flera toppmarker – och med stöd från sonen Antoine har han lyft vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils förfogar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits Saint Georges, Corton Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinodlingarna, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs kring vinrankorna.
I källaren mognar de vita vinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett extra uttag av karaktär och struktur, som förädlas genom 12–18 månaders mognad på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Corton Grand Cru Les Languettes 2015?
Klassisk elegant vinröd färg. Nosen är en riktig kraftuppvisning ... Delikata, parfymerade blommor pryder röda och svarta bär, kompletterade av komplexa toner av rök, torkat kött, lakrits, mokka och mineralisk skogsmark. Saftigt och silkeslent i gommen med det extra smakdjup som årgången tillför. Lång och koncentrerad avslutning med fruktkoncentration och mineralkomplexitet som skriker Corton. En exceptionell röd Bourgogne! Drick nu eller spara i mer än 15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Corton Grand Cru Les Languettes 2015 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin et Fils Corton Grand Cru Les Languettes 2015 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir. Druvorna handskördas från vinstockar som är mer än 60 år gamla och tätt planterade på Grand Cru Languettes, som med sin järnrika margel och sin exponering mot söder och sydost är ett legendariskt burgundiskt terroir.
I vineriet används en komplex mix av avstjälkade druvor och hela druvklasar. Efter 10 dagars färg- och fruktfrämjande kallmaceration jäses vinet i 15 dagar. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur, eftersom Lequin-familjen vill utvinna extra intensitet och struktur från druvskalen. Vinet mognar därefter i 10–12 månader på burgundiska ekfat om 228 liter, varav 50 % helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning









