
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay 1er Cru Le Passe-Temps 2014
"Om du vill smaka på Le Passe-Temps typiska klimat är 2014 ditt vin. Det är starkare, mer rustikt och kryddigt." - Terroir Journey.com.
Le Passe-Temps 1er Cru erkänns av Robert Parker som en av Santenays fyra bästa terroirer. I Louis Lequins källare, en bit längre ner vägen i Santenay, fann vi detta perfekt drickbara bevis på toppkvalitet... Låt dig begeistras!
Le Passe-Temps betyder tidsfördriv på danska. Vingården har fått sitt namn av att det var här i utkanten av byn som Louis Lequins förfäder brukade vänta ut dåligt väder, vilket gjorde att de var extra vaksamma runt sina älskade vinstockar.
Och på tal om att vänta — Le Passe-Temps ger en särskilt minnesvärd Pinot Noir. Allt handlar om terroir, men också om en unik fruktkvalitet från vinstockar som nu är över 60 år gamla.
När familjen Lequin planterar vinstockar är det aldrig samma generation av vinmakare som rycker upp dem igen... Le Passe-Temps planterades 1960. Vinrankorna ger allt färre druvor, men vinets kvalitet ökar absurd mycket år efter år!
.....
Njut av det till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvor och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay 1er Cru Le Passe-Temps 2014?
I glaset en gnistrande, vackert vinröd färg med begynnande tecken på mognad vid glasets kant. Nosen är härligt kryddig och uttrycksfull med aromer av torkade rosor, mynta, apelsinskal, vildhallon och saftiga körsbär som efter många år på fat och flaska nu får sällskap av tryffel, läder och torkat kött samt en aning kaffe och rostad ek från fatet. Vinet är svalt och silkeslent på tungan, medan den kryddiga bärfrukten vecklar ut sina komplexa smaker tryggt och smakfullt genom munnen. Det finns fortfarande massor av Pinot Noir‑charm att utforska, och ett elegant litet bett från tanninerna. Utmärkt mogen Bourgogne — för att inte tala om det sällsynta värdet för pengarna! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay 1er Cru Le Passe-Temps 2014 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll