
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Clos Genet 2011
Tack vare sitt läge intill 1er cru Maladière är Clos Genet ett utsökt terroir som är känt för att producera Pinot Noir med betydande klass och lagringspotential.
Vinmarken har en särskild betydelse för familjen Lequin, eftersom det var här domänens första vinstockar köptes – så tidigt som 1679! I glaset talar kvaliteten och kärleken till vinmarken för sig själv...
I den nu perfekt drickmogna 2011 känner man en vibrerande nerv och intensitet som vittnar om frukt i toppklass från över 65 år gamla vinstockar.
Njut av den till vilt, fågel, rött kött, svamp, lax, tonfisk och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen gjort vin i Santenay, i södra Côte de Beaune. Varje generation har berikat domänen med ny savoir‑faire. Senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över gården från sin far Jean (mannen som på 1950‑talet försåg det trendiga hotellet Waldorf Astoria i New York med utsökta Bourgogne‑viner).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topplägen – och med stöd från sonen Antoine har han höjt vinerna till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar idag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne‑Montrachet, Corton, Nuits‑Saint‑Georges, Corton‑Charlemagne och Bâtard‑Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinmarkerna, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs kring vinstockarna.
I källaren mognar de vita vinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. De röda vinerna jäser relativt varmt för att uppnå ett extra uttag av karaktär och struktur, vilket förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Clos Genet 2011?
Klassisk, elegant bourgognefärg. I doften är den mycket elegant och näpet förförisk med aromer av torkade rosor, jordgubbar, lakrits, kanel, skogsbotten, rök och vanilj. I munnen är den frisk och feminin med betydande mineralitet och klassisk burgundisk elegans. Eftersmaken är lång och svävande med fina nyanser av röda bär, tryffel och rökta fatkryddor. Drick nu eller lagra 12–15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Clos Genet 2011 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning