
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Les Charmes 2013
Vi har lyckats få tag på ett litet parti av Louis Lequins totalt slutsålda Bourgogne från en enskild vingård, som under flera årgångar har trotsat sitt låga prisläge med rekordfina kritikerpoäng.
Det här är en drickfärdig källarskatt som har lagrats liggande nästan ett decennium i familjen Lequins historiska källare.
Les Charmes-lägets 70 år gamla Pinot Noir-vinstockar är, även i Bourgogne, ett sällsynt inslag på grund av den notoriskt låga avkastningen. Druvorna och kvalitetspotentialen är däremot i särklass, och bedömt utifrån denna rörande vackra Bourgogne bör Lequin verkligen vårda sina gamla vinstockar!
Skynda dig att köpa innan vi återigen måste meddela slutsålt…
......
Njut av den till viltfågel, ankbröst med svamp, kyckling, charkuterier och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Les Charmes 2013?
I glaset seglar Les Charmes lätt och obehindrat runt med en ljus körsbärsröd färg. Doften förtrollar hela sinnesapparaten med en fruktfylld och komplex bukett av torkade rosenblad, körsbär, hallon och röda plommon, som kompletteras av burgundiska inslag av skogsbotten, läder och rostade toner. I munnen är vinet mjukt, läckert och perfekt rundat tack vare många år på ekfat och i flaska. Frukten är luftigt elegant och graciöst omsluten av fatkryddor. Tanninerna är underbart inbjudande och övergår i en lång, krämig finish som avslutar en vacker Bourgogne-upplevelse. Det här skulle mycket väl kunna vara en 1er Cru! Drick nu, eller lagra 15+ år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Les Charmes 2013 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll