



Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Premier Cru Le Passe-Temps 2012
Louis Lequins kanske mest minnesvärda 1. Cru-vinet kommer från den lilla enskilda vingården "Le Passe Temps", som ligger strax utanför byn Santenay.
Vingården fick sitt pittoreska namn ("tidsfördriv") eftersom det var här, på gränsen mellan fält och skydd, som skördearbetarna brukade hänga och titta på vädret när det såg osäkert ut.
I glaset väntar en säker Pinot Noir-upplevelse med fruktkraft och silkeslena tanniner under många år framöver.
Men varför vänta... när vinet redan bjuder på massor av smak och mogen Bourgogne-karaktär!
Njut av det till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvor och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Premier Cru Le Passe-Temps 2012?
Elegant vinröd körsbärsfärg med mogna inslag av tegelsten. Nosen bjuder på torkade röda blommor, hallon och fullmogna körsbär, som efter år på fat och i flaska får sällskap av tryffel, läder och torkat kött, samt lite kaffe och rostad ek från fatet. Silkeslen i munnen. Frukten har mognat med komplex elegans utan att förlora Pinot-charmen från ungdomen... Utmärkt Bourgogne-upplevelse! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Premier Cru Le Passe-Temps 2012 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning