



Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Premier Cru Le Passe-Temps 2013
Du ser vanligtvis detta galet låga pris först längst ner i Bourgogne-pyramidens kvalitetsnivåer. Men här talar vi om en mogen, mycket uttrycksfull Premier Cru. Så var snabb!
Louis Lequin i Santenay var en av Bourgognes bäst bevarade hemligheter i över 500 år, tills domänens nuvarande årgång slog igenom på världsscenen med upp till 97 poäng i den erkända Revue du Vin de France...
"En rad viner med ett mycket bra förhållande mellan pris och njutning"
Nu blir "mycket bra värde" SÄMRE. Vi har hittat det mest jordgubbsläckra, silkeslena och skogsmarkskomplexa skattkammarvinet till en volymrabatt – och lagt den unika besparingen direkt i dina händer...
Den lilla 1er Cru-vingården "Le Passe Temps" (Pastime) ligger i utkanten av Santenay. Fältet fick sitt märkliga namn eftersom det var här, vid gränsen mellan åker och skog, som skördearbetarna brukade stanna och titta på vädret när det såg osäkert ut.
I årgång 2013 har Lequin lagt till en extra touch av ny ek, vilket bidrar till den något kryddiga smakkomplexiteten.
Njut av det till fågel och vilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Premier Cru Le Passe-Temps 2013?
Vinet visar en vinröd, körsbärston i glaset med mogna inslag av tegel. En fantastiskt komplex bouquet som öppnar med hallon och solmogna körsbär, med blommiga inslag av röda blommor. Så småningom framträder även lyxiga toner av tryffel, läder och torkat kött. På gommen visar vinet silkeslen pinotfrukt som mognat med elegans. En lång, nyanserad avslutning bjuder på toner av rostat kaffe och gåtfull mineralitet. En utmärkt Bourgogne-upplevelse som förenar frisk, ung fruktighet med mognad och komplexitet. Drick nu eller spara i över 15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Premier Cru Le Passe-Temps 2013 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll