
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2013
Signaturvinet från Domaine Lequin — som producerat utsökt Bourgogne sedan 1604.
Kvaliteten är helt enkelt enastående i förhållande till priset, eftersom vinet uteslutande baseras på toppdruvor från 45–60 år gamla vinstockar i och runt hemstaden Santenay.
Många producenter i Bourgogne prioriterar volym framför kvalitet och låter därför sällan vinstockarna bli så gamla. På Lequin har man däremot behållit de lågavkastande vinstockarna eftersom koncentrationen av smaker i druvorna är unik och bidrar till vinets höga lagringspotential.
Efter mer än 10 år på fat och flaska i familjen Lequins svala källare finns här ett elegant, drickklart bevis på den historiska vingårdens kaliber.
Njut av det till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvor och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2013?
Vinet är nyhällt i glaset och är körsbärsfärgat med lätta inslag av tegelsten, vilket indikerar lite ålder. På näsan är vinet så känsligt som bara en mogen Bourgogne kan vara. Det öppnar med delikata aromer av ros, hallon och körsbär, följt av djupa inslag av skogsmark och gröna blad samt kryddiga inslag av lakrits, läder och fat. Ta en klunk av vinet och känn hur lätt, smidigt och raffinerat det beter sig i munnen. Saftigt, läcker bärfrukt flankeras av silkeslena tanniner som får en liten oskyldig vaniljkyss från eklagringen på den långa avslutningen. Sublim Bourgogne som med +10 år på nacken verkligen visar sin potential. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2013 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll