
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2014
Santenay i nivå med Romanée Conti?
Kanske inte helt, men när Romanée Conti delades mellan de två arvingarna Duvault-Blochet var systern som fick Santenay-fälten övertygad om att hon hade dragit det längsta strået.
Kvaliteten är onekligen hög i Santenay. Detta är en källarlagrad utgåva av signaturvinet från Domaine Lequin, en av Bourgognes mest traditionella producenter med rötter tillbaka till 1604.
Kvaliteten är helt enkelt enastående i förhållande till priset, eftersom vinet uteslutande bygger på toppdruvor från 45–60 år gamla vinstockar i och runt Santenay.
Många producenter i Bourgogne prioriterar volym framför kvalitet och låter sällan vinstockarna bli så gamla. På Lequin har man däremot behållit de lågavkastande vinstockarna eftersom druvornas koncentration av smaker är unik och bidrar till att ge vinet en hög lagringspotential.
Årgång 2014 har förklarats "Outstanding" av Robert Parker och efter åtta år på fat och flaska i familjen Lequins svala källare finns här det eleganta, drickfärdiga beviset på den historiska vingårdens format.
Njut av det till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvor och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2014?
Vinet ser vackert ut i glaset med en frisk körsbärsröd färg. Nosen avslöjar en underbar, komplex bukett som tyder på ett vin som har tillbringat tid i källaren. Den öppnar med blommiga toner av nypon, hallon, blåbär och körsbär och kombineras sedan med burgundiska inslag av skogsmark och lakrits, läder och våta fat. Ta en klunk av vinet och känn hur lätt, smidigt och raffinerat det beter sig i munnen. Saftigt läcker bärfrukt flankeras av silkeslena tanniner som får en liten oskyldig vaniljkyss från eklagringen på den långa avslutningen. Sublim Bourgogne som med 8 år på nacken verkligen visar sin potential. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2014 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll