



Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2018
Denna röda Bourgogne är helt enkelt unik för priset, gjord på toppdruvor från 45–60 år gamla Pinot Noir‑vinstockar runt hemstaden Santenay.
På Lequin bevaras de lågavkastande, gamla vinstockarna eftersom koncentrationen av smaker i druvorna är unik och bidrar till att ge vinet en hög lagringspotential.
Årgång 2018 var ett särskilt år då vinerna från Santenay och Côte de Beaune enligt Robert Parker var ett snäpp bättre än sina dyrare grannar från Côte de Nuits.
Denna friska, eleganta och ljuvligt saftiga Pinot Noir är svår att motstå nu, men kommer att belöna dig om den får lite tid i källaren.
Njut av den till fågel, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvor och krämig ost. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2018?
Vinet visar upp sin karakteristiska körsbärsröda Pinot Noir-färg. Doften präglas av en livlig friskhet och en imponerande aromkoncentration. Njut av toner av solmogna körsbär, jordgubbar och hallon som vackert förenas med Bourgogne-inslag av skogsmark, läder och lakrits från fatet. På gommen är vinet friskt och lätt med en generös fruktighet som vittnar om det varma vädret 2018. Lång, nyanserad avslutning med bra tanniner som ger struktur och potential för vidare lagring i källaren. Kan avnjutas nu, men kan också lagras i över 15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2018 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2018 framställt?
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vielles Vignes 2018 är gjord av 100 % Pinot Noir från 45–60 år gamla vinstockar i utvalda lägen i Santenay. Vingården använder en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela klasar. Efter en cirka 10 dagar lång kallmaceration för att förstärka färg och frukt jäser vinet under 15 dagar. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur eftersom familjen Lequin vill utvinna extra intensitet och struktur ur druvornas skal. Vinet lagras därefter i 10–12 månader i 228-liters burgundiska ekfat, varav 20 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll










